• La exerciţiu, prevăzut să dureze o săptămână, participă patru avioane stealth de luptă italiene F-35, alături de mai multe avioane israeliene F-35i Adir din escadronul 116 „Leii Sudului” şi din escadronul 140 „Golden Eagle” de la baza aeriană din Nevatim.
  • Aviaţia militară israeliană consideră că exerciţii internaţionale ca acesta îi ameliorează şi îi întăresc capacităţile de a face faţă unor ameninţări în timp real.
  • În cursul ultimilor doi ani, avioane F-35 israeliene au participat la mai multe exerciţii de acest gen, axate pe aparate stealth.

Armata aerului israeliană (IAF) a început un exerciţiu aerian comun cu aviaţia militară italiană, denumit „Lightning Shield”, relatează duminică postul de televiziune israelian i24News, citat de Agerpres.

La exerciţiu, prevăzut să dureze o săptămână, participă patru avioane stealth de luptă italiene F-35, alături de mai multe avioane israeliene F-35i Adir din escadronul 116 „Leii Sudului” şi din escadronul 140 „Golden Eagle” de la baza aeriană din Nevatim.

„Acest exerciţiu constituie o etapă importantă în stabilirea unei cooperări între armate şi în consolidarea relaţiilor bilaterale”, a declarat Tsahal (armata israeliană) într-un comunicat, adăugând că „exerciţiul va contribui la ameliorarea competenţei operaţionale a F-35i Adir”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Aviaţia militară israeliană consideră că exerciţii internaţionale ca acesta îi ameliorează şi îi întăresc capacităţile de a face faţă unor ameninţări în timp real. Astfel, în cursul ultimilor doi ani, avioane F-35 israeliene au participat la mai multe exerciţii de acest gen, axate pe aparate stealth.

În martie 2020, în plină pandemie de coronavirus, avioane F-35 israeliene au manevrat alături de aparate americane în cadrul exerciţiului de antrenament Enduring Lightning.

În anul următor, în iunie, şase avioane de vânătoare invizibile F-35i au fost desfăşurate în Italia în cadrul exerciţiului multinaţional Falcon Strike 2021. Exerciţiul de la baza aeriană Amendola din Italia viza optimizarea integrării între avioane de a patra şi a cincea generaţie, precum şi creşterea cooperării între forţele care pilotau aparate F-35 cu scopul de a întări interoperabilitatea lor în cursul operaţiunilor comune.

O lună mai târziu, piloţi israelieni au participat la exerciţiul internaţional Tri-Lightning 2 cu avioane F-35 ale IAF, precum şi aparate ale marinei americane şi forţe aeriene britanice.