• La exerciţiu, prevăzut să dureze o săptămână, participă patru avioane stealth de luptă italiene F-35, alături de mai multe avioane israeliene F-35i Adir din escadronul 116 „Leii Sudului” şi din escadronul 140 „Golden Eagle” de la baza aeriană din Nevatim.
  • Aviaţia militară israeliană consideră că exerciţii internaţionale ca acesta îi ameliorează şi îi întăresc capacităţile de a face faţă unor ameninţări în timp real.
  • În cursul ultimilor doi ani, avioane F-35 israeliene au participat la mai multe exerciţii de acest gen, axate pe aparate stealth.

Armata aerului israeliană (IAF) a început un exerciţiu aerian comun cu aviaţia militară italiană, denumit „Lightning Shield”, relatează duminică postul de televiziune israelian i24News, citat de Agerpres.

La exerciţiu, prevăzut să dureze o săptămână, participă patru avioane stealth de luptă italiene F-35, alături de mai multe avioane israeliene F-35i Adir din escadronul 116 „Leii Sudului” şi din escadronul 140 „Golden Eagle” de la baza aeriană din Nevatim.

„Acest exerciţiu constituie o etapă importantă în stabilirea unei cooperări între armate şi în consolidarea relaţiilor bilaterale”, a declarat Tsahal (armata israeliană) într-un comunicat, adăugând că „exerciţiul va contribui la ameliorarea competenţei operaţionale a F-35i Adir”.

Recomandări

UE COOPEREAZĂ CU MOLDOVA
FLACĂRA OLIMPICĂ AJUNGE LA CANNES
CÂȚI BANI FACI DIN YOUTUBE
PIAȚA AUTO CREȘTE ÎN ROMÂNIA
CUM VA FI VREMEA
MERKEL ÎȘI PUBLICĂ MEMORIILE

Aviaţia militară israeliană consideră că exerciţii internaţionale ca acesta îi ameliorează şi îi întăresc capacităţile de a face faţă unor ameninţări în timp real. Astfel, în cursul ultimilor doi ani, avioane F-35 israeliene au participat la mai multe exerciţii de acest gen, axate pe aparate stealth.

În martie 2020, în plină pandemie de coronavirus, avioane F-35 israeliene au manevrat alături de aparate americane în cadrul exerciţiului de antrenament Enduring Lightning.

În anul următor, în iunie, şase avioane de vânătoare invizibile F-35i au fost desfăşurate în Italia în cadrul exerciţiului multinaţional Falcon Strike 2021. Exerciţiul de la baza aeriană Amendola din Italia viza optimizarea integrării între avioane de a patra şi a cincea generaţie, precum şi creşterea cooperării între forţele care pilotau aparate F-35 cu scopul de a întări interoperabilitatea lor în cursul operaţiunilor comune.

O lună mai târziu, piloţi israelieni au participat la exerciţiul internaţional Tri-Lightning 2 cu avioane F-35 ale IAF, precum şi aparate ale marinei americane şi forţe aeriene britanice.