• Israelienii sunt foarte îngrijorați de costul vieții.
  • Sondajele prevăd că blocul lui Netanyahu va fi cu un loc mai puțin decât majoritatea în parlament.
  • În cadrul unui sondaj, 44% au declarat că prima lor prioritate este ce ar face planul economic al unui partid pentru a atenua costul vieții.

Israelienii se îndreaptă marți spre urnele de vot pentru a cincea oară în patru ani, un fapt fără precedent, în contextul în care Israelul organizează încă un scrutin național menit să pună capăt impasului politic în care se află țara.

Pentru prima dată în ultimii 13 ani, fostul prim-ministru Benjamin Netanyahu nu candidează în calitate de președinte în exercițiu. Bibi, așa cum este cunoscut în mod universal în Israel, speră să se întoarcă la putere în fruntea unei coaliții de dreapta dură, în timp ce premierul interimar centrist Yair Lapid speră că mantia de premier interimar îl va ajuta să rămână în funcție.

Dar, dacă sondajele de opinie finale sunt la țintă, pare puțin probabil ca această rundă de vot să aibă mai mult succes în eliminarea blocajului decât ultimele patru. Aceste sondaje prevăd că blocul lui Netanyahu va fi cu un loc mai puțin decât majoritatea în parlament.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

La fel ca în precedentele patru alegeri, Netanyahu însuși – și posibilitatea unui guvern condus de el – este una dintre problemele definitorii, mai ales că procesul său de corupție continuă. Un sondaj realizat în august de Israel Democracy Institute (IDI) a arătat că un sfert dintre respondenți au declarat că identitatea liderului de partid pentru care votează a fost al doilea factor cel mai important în votul lor.

Dar unii politicieni de top din centrul-dreapta, care sunt de acord cu el din punct de vedere ideologic, refuză să lucreze cu el din motive personale sau politice. Așadar, pentru a reveni, Netanyahu, liderul partidului de centru-dreapta Likud, va depinde probabil de sprijinul partidelor de extremă dreapta pentru a forma o coaliție – și, dacă va avea succes, ar putea fi obligat să le ofere liderilor acestora posturi ministeriale.

Israelienii sunt, de asemenea, foarte îngrijorați de costul vieții, după ce au văzut cum facturile la utilități și alimente au crescut vertiginos în acest an. În cadrul aceluiași sondaj IDI, 44% au declarat că prima lor prioritate este ce ar face planul economic al unui partid pentru a atenua costul vieții.

Și securitatea, întotdeauna o problemă majoră în politica israeliană, se află în mintea alegătorilor – 2022 a fost cel mai rău an în ceea ce privește decesele legate de conflicte, atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni, din 2015 încoace.