• Israelul a planificat un răspuns dur la atacul cu rachete al Iranului din 1 octombrie.
  • ONU retrage militarii pentru menținerea păcii de la granița Libanului cu Israelul.
  • Zeci de morți libanezi într-o școală din Beirut transformată în adăpost.

Chiar dacă decalajele dintre președintele american Biden și prim-ministrul israelian Netanyahu, cu privire la un atac de represalii împotriva Iranului, au început să se reducă în urma convorbirii telefonice de joi dintre cei doi lideri, oficialii americani sunt îngrijorați de „duritatea” răspunsului israelian planificat. Până atunci, Israelul a lovit mai multe ținte din Gaza, Cisiordania și Liban. În centrul Beirutului sunt raportați zeci de morți după lovirea unei școli transformate în adăpost.

SUA sunt frustrate după ce Israelul a refuzat să împărtășească informații despre planurile sale și se pare că vor încerca să „modeleze limitele” răspunsului la atacul iranian cu rachete. Dar, în ciuda eforturilor sale de a juca un rol în temperarea abordării Israelului, inclusiv prin îndemnul de a evita lovirea instalațiilor petroliere sau nucleare, SUA s-au trezit în întuneric, Ierusalimul refuzând să împărtășească orice detalii ale planurilor sale cu aliatul său, a scris Wall Street Journal.

Lipsa de comunicare a dus la un schimb de replici între secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul apărării, Yoav Gallant, atunci când Gallant l-a sunat pe omologul său la 27 septembrie pentru a-l informa ulterior despre atacul asupra lui Nasrallah.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Israel a amenințat cu un răspuns dur, alimentând îngrijorările legate de o posibilă întrerupere a fluxului de petrol și gaze din regiunea bogată în zăcăminte. Prețurile globale la petrol au crescut deja cu 9% de la atacul Iranului, care a venit în contextul războiului de circa un an al Israelului în Fâșia Gaza și a invaziei armatei israeliene în sudul Libanului, care a avut loc la începutul lunii curente.

Un război la scară largă între Israel și Iran ar putea afecta aprovizionarea globală cu energie și ar trimite unde de șoc în economia mondială, avertizează experții.

Citește și