• Israelul a atacat Hezbollah marți folosind pagere modificate cu explozibil, importate din Taiwan și activate printr-un mesaj fals.
  • Explozia a ucis 11 persoane și a rănit peste 4.000, fiind provocată de materialul exploziv implantat în pagere.
  • Hezbollah a acuzat Israelul, dar Israelul nu a comentat. Atacul a vizat un punct vulnerabil al Hezbollah, având în vedere restricțiile impuse de liderul organizației asupra telefoanelor mobile.

UPDATE 14:48

Partidul Maghiar Patria Noastră a convocat o comisie parlamentară pentru a clarifica rolul Ungariei în povestea bombardării pagerelor din Liban.

Compania taiwaneză Gold Apollo a raportat anterior că modelul pagerelor explodate a fost produs de compania BAC din Budapesta.

Gold Apollo permite companiei maghiare să-și folosească marca ca parte a unui acord de parteneriat, dar nu participă ea însăși la dezvoltare și producție, a spus compania într-un comunicat.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

UPDATE 13:20

Ministrul libanez al Sănătății: 2.750 de răniți în urma exploziei de pagere de ieri, inclusiv 750 în sud, 150 în Bekaa și 1.850 în Beirut, inclusiv 300 grav răniți.
Ministrul libanez al Sănătății: O serie de persoane rănite au fost transferate în Siria, iar altele vor fi transferate în Iran pentru tratament.
Surse de securitate au declarat pentru Al-Mayadeen: Dispozitivele „pager” care au explodat au fost prinse de la sursă prin intermediul piesei „IC” din dispozitivul „pager” și conțineau materiale explozive. Aceste materiale capcane și explozive nu sunt detectate de nicio inspecție prin dispozitive convenționale. Serviciile israeliene „Mossad” și „Aman” se află în spatele acestei atacuri agresive
Surse de securitate Al-Mayadeen: Atentatul a fost efectuat prin mesaje folosind tehnologie avansată care a trezit materialul exploziv ascuns.

UPDATE 11:54

Radio Armata Israeliană: Din cauza stării de alertă maximă, armata decide să transfere Divizia 98 din Gaza în Nord.

Această divizie 98 a condus invazia în Khan Yunis, iar apoi a doua invazie în Jabalia.

UPDATE 11:21

Pagerele, care au rănit mii de oameni în Liban, au sunat înainte de a exploda, făcându-i pe mulți să țină dispozitivele aproape de fețele lor, scrie New York Times.

Asta a făcut, de exemplu, ambasadorul iranian rănit. Ziarul scrie că a rămas fără un ochi și aproape că l-a pierdut și pe al doilea.

UPDATE 09:33

Ministrul libanez al Sănătății: „Numărul persoanelor rănite în urma agresiunii israeliene a crescut la aproximativ 3.000, dintre care majoritatea au fost rănite la față și la mână”.

Ministrul Sănătății libanez: „Majoritatea pacienților rezultați în urma recentei agresiuni israeliene sunt într-o stare stabilă și există cazuri care necesită tratament în străinătate”.

Axios: „Ministrul israelian al Apărării și-a informat omologul american despre o operațiune în Liban cu câteva minute înainte ca aceasta să aibă loc, dar a refuzat să ofere detalii despre aceasta”.

UPDATE 9:15

Mișcarea Hezbollah, după incidentul cu pagerele explodate, a spus că Israelul va avea un „răspuns dur” pentru „masacrul pe care l-a provocat poporului libanez”. Potrivit Ministerului Sănătății libanez, peste 2.800 de persoane au fost rănite și 8 au murit. Ambasadorul Iranului în Liban, care a fost rănit în explozia dispozitivului, și-a pierdut un ochi și l-a deteriorat grav pe celălalt, relatează New York Times.

UPDATE 07:00

Pagerele au fost fabricate în Europa sub licență, susține șeful companiei taiwaneze. Fondatorul companiei Gold Apollo din Taiwan a declarat că pagerele folosite în detonările din Liban au fost fabricate sub licență în Europa, folosind numele companiei.

Hsu Ching-Kuang a declarat reporterilor că Gold Apollo nu a fabricat direct dispozitivele model AR-924, dar firma europeană care a făcut-o a avut dreptul de a-i folosi numele.

El nu a oferit alte detalii despre compania europeană.

UPDATE 01:57

Numărul morților a crescut la 12.

Știre inițială

Israelul și-a desfășurat marți operațiunea împotriva Hezbollah ascunzând material exploziv într-un nou lot de pagere fabricate în Taiwan și importate în Liban, potrivit oficialilor americani și altor oficiali informați cu privire la operațiune, scrie The New York Times.

Potrivit unora dintre oficiali, pagerele, pe care Hezbollah le-a comandat de la Gold Apollo din Taiwan, au fost modificate înainte de a ajunge în Liban. Majoritatea erau modelul AP924 al companiei, deși alte trei modele Gold Apollo au fost, de asemenea, incluse în transport. Materialul exploziv, de doar una până la două uncii, a fost implantat lângă bateria fiecărui pager, au declarat doi dintre oficiali. De asemenea, a fost încorporat un comutator care putea fi declanșat de la distanță pentru a detona explozibilul.

La ora 15:30, în Liban, pagerele au primit un mesaj care părea să provină de la conducerea Hezbollah, au declarat doi dintre oficiali. În schimb, mesajul a activat explozibilii. Ministrul sănătății din Liban a declarat presei de stat că cel puțin 11 persoane au fost ucise și mai mult de 4.000 au fost rănite.
Dispozitivele au fost programate să sune timp de câteva secunde înainte de a exploda, potrivit a trei dintre oficiali.

Hezbollah a acuzat Israelul de orchestrarea atacului, dar a descris detalii limitate cu privire la modul în care înțelege operațiunea. Israelul nu a comentat atacul și nici nu a declarat că ar fi în spatele acestuia.

Oficialul american și alți oficiali au vorbit sub rezerva anonimatului, dată fiind natura sensibilă a operațiunii. Experții independenți în securitate cibernetică care au studiat imaginile atacurilor au declarat că este clar că puterea și viteza exploziilor au fost cauzate de un tip de material exploziv.

„Aceste pagere au fost probabil modificate într-un fel sau altul pentru a provoca aceste tipuri de explozii – dimensiunea și puterea exploziei indică faptul că nu a fost vorba doar de baterie”, a declarat Mikko Hypponen, specialist în cercetare la compania de software WithSecure și consilier pe probleme de criminalitate informatică la Europol.

Keren Elazeri, analist israelian în domeniul securității cibernetice și cercetător la Universitatea Tel Aviv, a declarat că atacurile au vizat Hezbollah acolo unde era cel mai vulnerabil.

La începutul acestui an, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a limitat strict utilizarea telefoanelor mobile, pe care le-a considerat tot mai vulnerabile la supravegherea israeliană, potrivit unora dintre oficiali, precum și experților în securitate.

„Acest atac i-a lovit în călcâiul lui Ahile, deoarece a eliminat un mijloc central de comunicare”, a declarat dna Elazeri. „Am mai văzut acest tip de dispozitive, pagere, vizate, dar nu într-un atac atât de sofisticat.”

Peste 3 000 de pagere au fost comandate de la compania Gold Apollo din Taiwan, au declarat mai mulți dintre oficiali. Hezbollah a distribuit pagerele membrilor săi din Liban, iar unele au ajuns la aliații Hezbollah din Iran și Siria. Atacul Israelului a afectat pagerele care erau pornite și recepționau mesaje.

Citește și