• Israelul a fost de acord să cumpere vaccinuri împotriva COVID pentru a fi transferate guvernului lui Bashar al-Assad în schimbul eliberării unei femei
  • Femeia este un rezident al așezării Modi’in Ilit din Cisiordania și a trecut granița în Siria pe 2 februarie
  • Ofițerii sirieni au interogat-o și au contactat Israelul prin Rusia pentru a începe negocierea întoarcerii sale

Israelul a fost de acord să cumpere sute de mii de vaccinuri împotriva COVID fabricate în Rusia, pentru a le trimite Siriei într-un acord cu regimul lui Bashar al-Assad pentru eliberarea unei israelience, relatează Haaretz.

Tânăra s-a întors cu un zbor privat din Rusia vineri dimineață, după ce a fost transferată din Siria săptămâna trecută. Acordul dintre Ierusalim și Moscova pentru eliberarea fetei a inclus angajamentul ca livrarea vaccinului să rămână secretă.

În schimbul întoarcerii sale, Israel a anulat sentința unei femei druze din regiunea Golan, căreia i s-a ordonat să îndeplinească servicii în folosul comunității și să repatrieze doi păstori în Siria.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Parlamentarul Ahmad Tibi părea să facă aluzie la acordul dintre Israel și Ruia într-o postare pe Twitter. El a cerut ca vaccinurile să fie trimise și în Fâșia Gaza. „Trebuie să așteptăm ca un evreu să treacă granița în Gaza pentru ca să ne vaccinăm și noi?” a scris pe Twitter. „Există o altă modalitate. Este un drept internațional și este uman. Aceasta este o regiune care se confruntă cu o problemă epidemiologică permanentă.”

Potrivit rapoartelor, femeia este un rezident al așezării Modi’in Ilit din Cisiordania și a trecut granița pe 2 februarie. Din ancheta inițială, se pare că a ajuns în satul Majdal Shams, pe partea israeliană a frontierei, seara, înainte de a merge spre nord spre Muntele Hermon. Zona nu are un gard de frontieră permanent și a reușit să traverseze teritoriul sirian într-un punct care nu a fost monitorizat de camerele de securitate.

Femeia a fost arestată de serviciile de informații siriene

După ce a trecut în Siria, a ajuns în satul Hader, unde a fost arestată de serviciile de informații siriene. După ce au interogat-o, ofițerii sirieni au concluzionat că nu este o spioană și au contactat Israelul prin Rusia pentru a începe negocierea întoarcerii sale.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a fost implicat în discuții pentru a asigura revenirea israeliencei, la fel ca ministrul Apărării Benny Gantz și ministrul de Externe Gabi Ashkenazi, care au vorbit cu omologii lor de la Moscova. Oficialii Ministerului Justiției și alți oficiali relevanți au fost informați despre această înțelegere doar marți, în cadrul unei ședințe extraordinare de cabinet.

Miercuri, presa de stat siriană a raportat că femeia din Israel a intrat pe teritoriul Siriei prin punctul de frontieră Quneitra și a fost arestată de autorități. Consilierul pentru Securitate Națională Meir Ben-Shabbat și cel care coordonează prizonierii, Yaron Blum, au zburat în Rusia pentru a purta negocieri cu autoritățile.

Rusia a fost un intermediar între Israel și regimul lui Bashar al-Assad în ultimii ani, datorită implicării sale în Siria. În urmă cu aproximativ doi ani, Moscova a intermediat întoarcerea rămășițelor lui Zachary Baumel, un soldat al Forțelor de Apărare a Israelului care a fost ucis în bătălia de la Sultan Yacoub în 1982. Rămășițele sale au fost transferate din Siria la Rusia cu câteva zile înainte de a ajunge în Israel în aprilie 2019.