• Forțele israeliene au recuperat trupurile a trei ostatici luați în atacul din 7 octombrie de către Hamas în Israel, printre care și trupul lui Shani Louk, tânăra israeliano-germană răpită de la Festivalul Nova.
  • Israel spune că aproximativ 100 de ostatici încă sunt captivi în Gaza, alături de trupurile a încă 30.
  • Recuperarea celor 3 trupuri este rezultatul informațiilor strânse de către Israel în operațiunile din Rafah.

Trupurile a trei ostatici răpiți în atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie au fost recuperate în Rafah din Gaza, a declarat vineri un purtător de cuvânt militar israelian, scrie CBS News.

Forțele de Apărare ale Israelului au recuperat trupurile lui Shani Louk, o israeliano-germană de 22 de ani; Amit Buskila, 28 de ani; și Itshak Gelernter, 56 de ani, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari. Israelul susține că toți trei au fost uciși de Hamas în timp ce fugeau de la festivalul de muzică Nova pe 7 octombrie, iar trupurile lor au fost duse în Gaza.

O fotografie cu trupul lui Shani Louk inconștientă într-o mașină a Hamas a circulat, la momentul atacului, în toată lumea și a readus în lumină amploarea atacului asupra festivalului de muzică Nova din deșertul sudic israelian, foarte aproape de granița cu Fâșia Gaza.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a numit decesele „sfâșietoare”, spunând: „Îi vom aduce înapoi pe toți ostaticii noștri, atât pe cei vii, cât și pe cei morți”.

Armata israeliană nu a dat detalii despre locul unde au fost găsite trupurile lor, dar a spus că este rezultatul informațiilor strânse în Rafah. Forțele israeliene operează în prezent în Rafah, unde au spus că ar fi ținuți mai mulți ostatici.

„Returnarea trupurilor lor este o amintire dureroasă și cruntă că trebuie să-i aducem rapid înapoi pe toți frații și surorile noastre din captivitatea lor crudă – pe cei vii la reabilitare, iar cei uciși să fie înmormântați decent”, a declarat Sediul Forumului Familiilor Ostaticilor, într-un comunicat.

Militanții conduși de Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane, în special civili, și au răpit aproximativ 250 de alții în atacul din 7 octombrie. Aproximativ jumătate dintre aceștia au fost eliberați de atunci, majoritatea în schimburi pentru prizonieri palestinieni deținuți de Israel, în timpul unei încetări a focului de o săptămână, în noiembrie.

Israel spune că aproximativ 100 de ostatici sunt încă captivi în Gaza, alături de trupurile a încă 30. Campania Israelului în Gaza de la atacul din octombrie a ucis peste 35.000 de palestinieni, potrivit oficialilor din domeniul Sănătății din Gaza.

Toate trecerile din Gaza sunt acum blocate, în interior fiind blocați cel puțin 20 de medici americani.

„A fost foarte dificil să-mi las soția și cei doi copii, familia, dar a trebuit să o fac”, a spus dr. Mohammed Abdelfattah, din California, pentru CBS News, săptămâna aceasta. „Simțeam că eforturile de acasă nu duc nicăieri”.

Vineri, pentru prima dată, camioanele care transportă ajutoare vitale pentru Fâșia Gaza au trecut peste o estacadă plutitoare temporară construită recent de SUA în enclava asediată.

Aceste livrări sunt primele dintr-o operațiune despre care oficialii militari americani spun că ar putea crește livrările la 150 de camioane pe zi.

Comandamentul Central al SUA a recunoscut mișcarea într-un comunicat, spunând că primul ajutor a intrat în Gaza la ora 9:00, menționând totodată că niciun soldat american nu a debarcat în operațiune.

Președintele Joe Biden a devenit tot mai critic față de modul în care Netanyahu a dus războiul în Gaza, ajungând chiar să întrerupă livrările unor arme și muniții către Israel, din cauza îngrijorărilor cu privire la planurile IDF în Rafah.

Un raport al Departamentului de Stat al SUA a sugerat săptămâna trecută că ar fi „rezonabil să se evalueze” că Israelul a folosit arme americane în moduri incompatibile cu standardele privind drepturile umanitare, dar că Statele Unite nu au putut ajunge la „concluzii definitive”.

Citește și