• Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că Iranul se află probabil în spatele atacului cu dronă.
  • El a avertizat că acțiunea amenință transportul maritim internațional, comerțul și libertatea de navigație prin această cale navigabilă crucială”.
  • Drona nu a dezactivat nava și nici nu i-a întrerupt călătoria, a precizat oficialul american.

Israelul a acuzat miercuri Iranul că a lansat un atac cu dronă asupra unui petrolier în largul coastelor Omanului, un oficial descriind acest atac drept o provocare iraniană în Golf” legată de Cupa Mondială din Qatar.

O dronă cu autodistrugere a atacat Pacific Zircon, un petrolier sub pavilion liberian, afiliat Israelului, care transporta motorină, luni, în jurul orei 22.00, dar nu a provocat pagube majore, a declarat un oficial militar american pentru CNN. Drona nu a dezactivat nava și nici nu i-a întrerupt călătoria, a precizat oficialul american.

Un oficial israelian a declarat că arma a fost o dronă iraniană cu autodistrugere HESA Shahed 136, aceleași care sunt folosite în Ucraina”. Iranul a trimis dronele sale cu autodistrugere Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, subliniind măsura în care Iranul și-a dezvoltat tehnologia dronelor de atac.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Vedem acest lucru ca pe o provocare iraniană în Golf – nu este un atac împotriva Israelului – este același lucru pe care îl fac de obicei în Golf, încercând să perturbe stabilitatea și, în principal, să influențeze evenimentele de la Cupa Mondială”, a declarat oficialul israelian.

Comandamentul Central al SUA a precizat ulterior într-o declarație că exploatarea resturilor care au lovit nava arată că este vorba de o dronă de atac unidirecțională din seria Shahed”.

Acest atac cu un vehicul aerian fără pilot la bord împotriva unei nave civile în această strâmtoare maritimă critică demonstrează, încă o dată, natura destabilizatoare a activității maligne iraniene în regiune”, a declarat generalul Michael Erik” Kurilla, comandantul Comandamentului Central al SUA, într-o declarație. Incidentul nu a provocat răniți, potrivit Eastern Pacific Shipping, compania care operează nava.

Suntem în comunicare cu nava și nu există informații despre răniți sau poluare. Toți membrii echipajului sunt în siguranță și au fost găsiți”, a declarat miercuri compania. Există unele avarii minore la corpul navei, dar nu există scurgeri de marfă sau pătrundere de apă”. Traficul maritim a arătat ultima poziție cunoscută a petrolierului în largul coastei Omanului, în apropiere de Liwa, luni.