Israelul ar putea lansa un atac „simbolic” asupra facilităților nucleare iraniene, afirmă Ehud Barak

Fostul prim-ministru israelian Ehud Barak a făcut declarații semnificative într-un interviu recent, sugerând că Israelul se pregătește pentru o ripostă substanțială împotriva Iranului.

Aceste afirmații vin în contextul tensiunilor crescânde dintre cele două țări, după atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului.

„Necesitatea” unui răspuns

Fostul prim-ministru israelian afirmă într-un interviu că este prea târziu pentru a reduce în mod semnificativ ambițiile nucleare ale Teheranului.

Ehud Barak declară că este probabil un atac „masiv” asupra instalațiilor petroliere ale Iranului.

Israelul va organiza probabil un atac aerian pe scară largă împotriva industriei petroliere iraniene și posibil un atac simbolic asupra unei ținte militare legate de programul său nuclear, a prezis fostul prim-ministru israelian Ehud Barak, conform The Guardian.

Barak a declarat că nu există nicio îndoială că va exista un răspuns militar israelian la atacul de marți al Iranului cu peste 180 de rachete balistice, dintre care majoritatea au fost interceptate, dar unele au aterizat pe și în jurul unor zone dens populate și baze militare israeliene.

Israelul are o nevoie constrângătoare, chiar un imperativ, de a răspunde. Cred că nicio națiune suverană de pe Pământ nu ar putea să nu răspundă”, a declarat Barak într-un interviu.

Fostul prim-ministru, care a fost, de asemenea, ministru al apărării, ministru de externe și șef de stat major al armatei, a declarat că modelul pentru răspunsul israelian ar putea fi văzut în loviturile aeriene de duminică împotriva instalațiilor petroliere controlate de Houthi, a centralelor electrice și a docurilor din portul Hodeidah.

Acesta a fost la o zi după ce gruparea Houthi din Yemen a tras rachete îndreptate spre aeroportul internațional al Israelului de lângă Tel Aviv.

Cred că am putea vedea ceva de genul acesta. Ar putea fi un atac masiv și ar putea fi repetat de mai multe ori”, a declarat el pentru The Guardian.

Poziția SUA

Joe Biden a declarat joi că au existat discuții la Washington cu privire la un posibil atac israelian asupra sectorului petrolier iranian, dar nu a dat detalii și nu a precizat dacă SUA ar sprijini un astfel de atac.

Joe Biden a declarat miercuri că nu sprijină un atac asupra siturilor nucleare iraniene în urma unor lovituri asupra Israelului. De asemenea, Biden a declarat reporterilor că vor fi impuse mai multe sancțiuni Iranului, scrie Haaretz.

Barak, acum în vârstă de 82 de ani, a declarat că au existat, de asemenea, sugestii în Israel că ar trebui să profite de această ocazie, ca răspuns pentru atacul iranian, pentru a bombarda instalațiile nucleare ale Iranului, dar a susținut că acest lucru nu ar încetini semnificativ programul iranian.

Exit mobile version