Israelul a atacat capitala Libanului, Beirut. IDF: „L-am ucis pe comandantul Hezbollah responsabil de uciderea copiilor în Golan”

UPDATE 01:19

IDF publică detalii despre Fuad Shukr.

UPDATE 00:02 – IDF anunță că l-a ucis pe comandantul Hezbollah

IDF l-a eliminat pe cel mai înalt comandant militar al Hezbollah și șeful unității sale strategice, Fuad Shukr „Sayyid Muhsan”.

IDF anunță astăzi (marți), 30 iulie 2024, că, într-o eliminare țintită, bazată pe informații, avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene Israeliene l-au eliminat pe cel mai înalt comandant militar al organizației teroriste Hezbollah și pe șeful unității sale strategice, Fuad Shukr „Sayyid Muhsan” în zona Beirutului. Fuad a fost mâna dreaptă a secretarului general al Hezbollah Hassan Nasrallah și a fost consilierul lui Nasrallah pentru planificarea și conducerea operațiunilor de război.

Fuad Shukr a condus atacurile Hezbollah asupra statului Israel din 8 octombrie și a fost comandantul responsabil pentru uciderea celor 12 copii din Majdal Shams, în nordul Israelului, sâmbătă seara, precum și pentru uciderea a numeroși israelieni și cetățeni străini.

În calitate de șef al unității strategice a Hezbollah, Fuad a fost responsabil pentru majoritatea armelor cele mai avansate ale Hezbollah, inclusiv rachete cu ghidaj precis, rachete de croazieră, rachete antinavă, rachete cu rază lungă de acțiune și UAV. El a fost responsabil pentru construirea de forțe, planificarea și executarea atacurilor teroriste împotriva statului Israel.

Fuad s-a alăturat organizației teroriste Hezbollah în 1985 și de atunci a ocupat o serie de funcții de conducere. Ca parte a rolului său, a fost membru al Consiliului Jihad – cel mai înalt forum militar al Hezbollah.

În anii 1990, Fuad a avansat numeroase atacuri împotriva IDF și a Armatei Libanului de Sud. În 2000, el a fost implicat direct în răpirea cadavrelor a trei soldați IDF – SSGT Benyamin Avraham, SSGT Adi Avitan și SSGT Omar Sawaid – care au fost uciși de teroriștii Hezbollah în timp ce patrulau gardul de securitate adiacent Har Dov. De atunci, el a planificat și a condus numeroase atacuri teroriste împotriva civililor nevinovați”, anunță IDF în comunicatul oficial.

UPDATE 23:59

Purtătorul de cuvânt al IDF va face declarații de presă în următoarele minute. Probabil va anunța asasinarea lui Fouad Shakr în inima Daaheh-ului din Beirut, raportează YNET.

UPDATE 23:58

YNET raportează acum că Fouad Shokri a fost ucis în această seară într-un atac la Beirut.

UPDATE 23:51

Apar noi imagini cu momentul atacului israelian asupra Beirutului:

https://media.alephnews.ro/2024/07/89.mp4

UPDATE 23:46

Wasila Baydoun a fost ucisă în atacul asupra suburbiilor sudice ale Beirutului.

UPDATE 23:31

Echipele de salvare încă încearcă să extragă oameni de sub dărâmături în suburbia de sud a Beirutului.

UPDATE 22:52

A apărut prima „presupusă” fotografie a lui Fouad Shokri, fiind transferat la spital după ce a supraviețuit tentativei de asasinat:

UPDATE 22:46

Presa arabă raportează că navele de război americane se deplasează înspre coasta Libanului.

UPDATE 22:45

Bilanțul actualizat al victimelor este de 3 morți și peste 60 de răniți.

UPDATE 22:33

SUA oferă 5 milioane de dolari pentru informații despre comandantul Hezbollah pe care Israelul l-a vizat în atacul asupra Beirutului.

Comandantul Hezbollah „a jucat un rol central în bombardamentul din 23 octombrie 1983 asupra Marinei SUA din Beirut, care a ucis 241 de militari americani și a rănit alți 128”, a adăugat Departamentul de Stat al SUA.

În septembrie 2019, Departamentul de Stat l-a desemnat „Terorist global special desemnat în conformitate cu Ordinul executiv 13224”, la mai bine de patru ani după ce Departamentul de Trezorerie al SUA a impus sancțiuni împotriva lui Shukr și a altor doi lideri Hezbollah.

UPDATE 22:31

Informațiile israeliene confirmă că Hezbollah va răspunde la atac: „Suntem pregătiți”, raportează ziarul „Israel Hayom”.

UPDATE 22:29

Sursele medicale libaneze raportează 3 morți și 25 răniți în atacul israelian asupra suburbiilor de sud din Beirut.

UPDATE 22:22

Benjamin Netanyahu sosește la sediul IDF Kirya din Tel Aviv pentru o evaluare a situației, a declarat un oficial israelian pentru The Times of Israel.

UPDATE 22:19

Jihadul Islamic Palestinian, Hamas, Houthi și Comitetele de rezistență populară condamnă atacul israelian asupra Beirutului

UPDATE 22:04

Gruparea Houthi din Yemen condamnă atacul israelian asupra Beirut și își exprimă solidaritatea cu Hezbollah, într-un comunicat oficial.

UPDATE 22:00

Canalul israelian 13 raportează că prim-ministrul Benjamin Netanyahu a fost informat despre „probabilul eșec al tentativei de asasinat”.

UPDATE 21:59

CNN confirmă că Fouad Shokri este în viață, citând o sursă guvernamentală libaneză de rang înalt.

UPDATE 21:53

Presa israeliană și saudită anunță acum că Fouad Shokri a fost de fapt ucis în atac, după anunțul inițial că tentativa de asasinat a eșuat.

UPDATE 21:51

Presa de stat a Libanului: Atacul a fost condus printr-o dronă care a lansat 3 rachete.

UPDATE 21:46

Oficialii israelieni promit că „vor ajunge la orice entitate responsabilă pentru vătămarea cetățenilor noștri”.

UPDATE 21:45

Casa Albă: Credem că există o soluție diplomatică prin care cetățenii să trăiască în siguranță.

UPDATE 21:43

Casa Albă: Un război total nu este inevitabil în Orientul Mijlociu.

UPDATE 21:41

Agenția Națională de Știri din Liban a declarat că două etaje ale clădirii al-Rabi din suburbia Dahiyeh s-au prăbușit în urma atacului.

UPDATE 21:35

Israelul a informat Statele Unite înainte de a efectua tentativa de asasinat la Beirut, Liban, raportează Israeli Broadcasting Corporation.

UPDATE 21:33

Ministerul de Externe libanez speră la un răspuns proporțional din partea Hezbollah „astfel încât acest val de crime să se oprească”, raportează Reuters.

UPDATE 21:32

Presa israeliană spune că tentativa de asasinat a fost „un mesaj semnificativ”, chiar dacă nu a avut succes.

UPDATE 21:25

Tentativa de asasinat israeliană asupra lui Fouad Shokri, cel mai înalt oficial din Consiliul Jihad al organizației teroriste Hezbollah, a eșuat datorită serviciilor de informații ale Hezbollah. Ținta părăsise clădirea din Beirut înainte de atac.

Fouad Shokri este cunoscut și sub numele de „Muhsin Shukr”.

UPDATE 21:23

Rusia numește atacul israelian asupra Beirut o încălcare a dreptului internațional.

UPDATE 21:22

Presa israeliană recunoaște acum că tentativa de asasinat a eșuat.

UPDATE 21:21

Iranul condamnă „cu fermitate” atacul israelian care a vizat suburbia din sudul Beirutului, spune ambasada Iranului în Liban.

UPDATE 21:18

Hezbollah nu a făcut nicio declarație sau comentariu oficial cu privire la atac.

UPDATE 21:16

Reuters raportează că Fouad Shokri, comandantul Hezbollah, a supraviețuit tentativei de asasinat.

ȘTIREA INIȚIALĂ

IDF a atacat Beirutul. Armata israeliană spune că ținta a fost comandantul Hezbollah din spatele atacului asupra Majdal Shams din weekend.

„IDF a efectuat o lovitură țintită în Beirut, împotriva comandantului responsabil pentru uciderea copiilor în Majdal Shams și uciderea a numeroși civili israelieni suplimentari. În acest moment, nu există modificări în liniile directoare defensive ale Comandamentului Frontului Intern. Dacă se vor face modificări, va fi lansată o actualizare”, se anunță în comunicatul armatei israeliene.

https://media.alephnews.ro/2024/07/WhatsApp-Video-2024-07-30-at-20.59.45.mp4

Axios confirmă că Fouad Shokri a fost ținta atacului israelian, citând o sursă de securitate israeliană. Shokri ar fi fost responsabil pentru operațiunile Hezbollah din Golan.

Știre în curs de actualizare

Exit mobile version