• Sute de rachete și drone au fost lansate împotriva Israelului din Siria și Irak.
  • Israelul a fost atacat cu peste 10.000 de rachete.
  • Trump a promis un scut antiaerian precum cel din Israel.

Armata Israelului a făcut un bilanț al atacurilor cu rachete și drone de la începutul războiului, după ce o dronă lansată de Rebelii Houthi din Yemen a zburat peste 2.000 de km înainte să explodeze la Tel Aviv, unde a ucis o persoană.

Peste 10.000 de drone și rachete au fost lansate din Gaza, 1.000 din Liban, 350 din Iran, 200 din Yemen și alte câteva sute din Siria și Irak.

După lovirea unui bloc din Tel Aviv de către o dronă de construcție iraniană, care a zburat peste 2.000 de km deasupra Arabiei Saudite și Iordaniei și a păcălit cel mai bun sistem antiaerian din lume, era normal ca armata Israelului să dea explicații ce s-a întâmplat.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Daniel Hagari a explicat că armata va analiza în amănunt incidentul și va veni cu măsurile necesare.

Mai multe state vor un Iron Dome

Israelul are unul dintre cele mai bune sisteme antiaeriene. De altfel, și Trump a spus că unul dintre obiectivele lui în domeniul Apărării este să creeze în SUA un scut antiaerian precum cel din Israel. Mai multe țări, inclusiv România, se gândesc la acest lucru.

România are două sisteme operaționale PATRIOT, o să fie activat și al treilea până la finalul anului. Am mai comandat încă trei. Avem și un sistem MAMBA la Capu Midia. Deci la rachete cu rază lungă stăm bine.

Războiul se va încheia prin negocieri

Revenind în Israel, ținând cont de cât de multe rachete și drone au fost lansate asupra Israelului, bilanțul este unul bun pentru armata israeliană. Mai degrabă, concentrarea se face în acest moment pe războiul terestru din Gaza și soluțiile de acolo pentru găsirea unui acord de încetare a focului.

Ministrul Apărării Yoav Gallant se pregătește să spună că o înțelegere cu Hamas este posibilă, tocmai pentru a-i forța puțin mâna lui Netanyahu, înainte de vizita sa din SUA.

Până la urmă, chiar dacă ai cel mai bun sistem de apărare antiaeriană din lume, tot printr-o negociere se termină un război, inclusiv un război cu un grup terorist precum e cel din Gaza.

Citește și