• Israelul anunță că legăturile mai strânse cu ţările prietene din Liga Arabă vor fi benefice pentru contracararea ameninţării din partea Iranului.
  • Yair Lapid, ministrul de externe israealin, a declarat că delegaţii au convenit să facă din acest eveniment „un forum permanent”.
  • Israelul spune că este de părere că un nou acord va fi mai slab decât cel precedent.

Ministrul de externe al Israelului afirmă că aprofundarea legăturilor cu ţările prietene din Liga Arabă va contribui „în primul rând” la contracararea ameninţării din partea Iranului, după un summit organizat pentru prima dată în Israel cu diplomaţi de rang înalt din ţările Ligii Arabe şi SUA. Trei dintre ţările arabe, respectiv Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain şi Maroc, au stabilit legături cu Israelul abia în 2020. Miniştrii de externe s-au angajat să continue să dezvolte parteneriatul, potrivit BBC.

Diplomaţii din Liga Arabă, împreună cu secretarul de stat american Anthony Blinken şi ministrul de externe al Egiptului şi-au reiterat, de asemenea, sprijinul pentru o soluţie paşnică la conflictul israeliano-palestinian. Toţi susţin crearea unui stat palestinian independent alături de Israel ca parte a acestuia, lucru pe care premierul israelian Naftali Bennett l-a exclus.

Ministerul palestinian de externe a calificat summitul drept „un atac dur împotriva poporului palestinian”, deşi nu i-a acuzat direct pe participanţii din Liga Arabă, a relatat Times of Israel.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

În timp ce miniştrii se adunau la un hotel din deşertul israelian Negev duminică seara, doi bărbaţi înarmaţi arabi israelieni au lansat un atac în oraşul Hadera din nordul Israelului, ucigând doi poliţişti şi rănind şase persoane. Bărbaţii înarmaţi au fost împuşcaţi mortal de către ofiţerii antiterorism. Gruparea Stat Islamic şi-a asumat atacul.

Miniştrii de externe au condamnat uciderea ofiţerilor israelieni, iar cel din Maroc a declarat că summitul a fost „cel mai bun răspuns” la astfel de atacuri.

După reuniunea de luni dimineaţă, ministrul israelian de externe Yair Lapid a declarat că delegaţii au convenit să facă din acest eveniment „un forum permanent”.

Ceea ce facem aici este să facem istorie, să construim o nouă arhitectură regională bazată pe progres, tehnologie, toleranţă religioasă, securitate şi cooperare în domeniul serviciilor de informaţii. Această nouă arhitectură, capacităţile comune pe care le construim, intimidează şi descurajează duşmanii noştri comuni, în primul rând Iranul şi proximităţile sale”, a spus ministrul.

Între timp, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, l-a vizitat luni pe prim-ministrul palestinian Mahmoud Abbas în oraşul Ramallah din Cisiordania, în prima sa călătorie de acest fel din 2017. Blinken a avut, de asemenea, discuţii cu bbas duminică şi şi-a reiterat sprijinul pentru o soluţie cu două state la conflictul israeliano-palestinian şi pentru creşterea finanţării pentru palestinieni.

Mai devreme în cursul zilei, Blinken s-a întâlnit cu premierul Bennett la Ierusalim, iar ulterior purtătorul de cuvânt al lui Bennett a declarat că premierul a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

Discuţiile dintre Israel şi SUA au avut loc într-un moment în care Israelul se teme din ce în ce mai mult că SUA este pe punctul de a semna un nou acord cu Iranul pentru a limita programul său nuclear în schimbul încetării sancţiunilor impuse de SUA. Israelul este, de asemenea, îngrijorat de faptul că SUA vor elimina puternicul Corp al Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC) din lista sa de grupuri teroriste ca parte a unui nou acord nuclear.

Fostul preşedinte american Donald Trump s-a retras din acordul nuclear global încheiat cu Iranul în 2015 şi a restabilit sancţiunile, într-o mişcare care a determinat Iranul să avanseze semnificativ în activităţile sale nucleare care fuseseră interzise de acord.

Israelul spune că este de părere că un nou acord va fi mai slab decât cel precedent şi va permite Iranului să îşi intensifice activităţile militare în întreaga regiune.