• António Guterres și alți oficiali au exprimat îngrijorări cu privire la impactul negativ al acestei legi asupra soluționării conflictului israeliano-palestinian.
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că UNRWA trebuie să răspundă pentru lucrătorii săi implicați în activități teroriste.
  • Netanyahu a susținut că agenția a colaborat cu Hamas, deși ONU nu a găsit dovezi clare pentru aceste acuzații.

Parlamentul israelian a votat pentru adoptarea unei legi care interzice agenției ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA) să opereze în Israel și în Ierusalimul de Est ocupat de Israel, în termen de trei luni, conform BBC.

Contactul dintre angajații UNRWA și oficialii israelieni va fi, de asemenea, interzis, limitând sever capacitatea agenției de a opera în Gaza și în Cisiordania ocupată de Israel.

Cooperarea cu armata israeliană – care controlează toate punctele de trecere în Gaza – este esențială pentru ca UNRWA să poată transfera ajutoare în teritoriul devastat de război. UNRWA este principala organizație ONU care lucrează pe teren acolo. Personalul Unrwa nu va mai avea imunitate juridică în Israel, iar sediul agenției din Ierusalimul de Est va fi închis.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că punerea în aplicare a legilor „ar fi în detrimentul soluționării conflictului israeliano-palestinian și al păcii și securității în regiune în ansamblu”, în timp ce șeful Unrwa, Philippe Lazzarini, a declarat că „nu va face decât să adâncească suferința palestinienilor”. O serie de țări, inclusiv SUA, Regatul Unit și Germania, și-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la acest demers.

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a calificat-o drept „total greșită”, în timp ce Prim-ministrul Sir Keir Starmer a declarat că legile riscă să facă „imposibilă munca esențială a UNRWA pentru palestinieni, punând în pericol întregul răspuns umanitar internațional în Gaza”.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Unrwa a jucat un rol „esențial” în distribuirea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza. Aproape întreaga populație a enclavei, de peste două milioane de persoane, depinde de ajutorul și serviciile agenției.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „lucrătorii UNRWA implicați în activități teroriste împotriva Israelului trebuie trași la răspundere”, dar a adăugat că „ajutorul umanitar susținut trebuie să rămână disponibil în Gaza”.

„Suntem pregătiți să lucrăm cu partenerii noștri internaționali pentru a ne asigura că Israelul continuă să faciliteze ajutorul umanitar pentru civilii din Gaza într-un mod care nu amenință securitatea Israelului”, a declarat el pe X.

Israelul susține că personalul UNRWA a colaborat cu Hamas în Gaza și a afirmat că 19 lucrători Unrwa au luat parte la atacurile Hamas din 7 octombrie 2023.

ONU a investigat afirmația Israelului și a concediat nouă dintre cei acuzați, dar a declarat că Israelul nu a furnizat dovezi pentru acuzații mai ample. Unrwa insistă că relațiile cu Hamas sunt pur și simplu pentru a permite agenției să își facă treaba.

UNRWA – Agenția ONU de ajutor și lucrări pentru refugiații palestinieni – oferă de zeci de ani o gamă largă de servicii și sprijin, inclusiv asistență medicală și educație, milioanelor de palestinieni din Gaza.

De la izbucnirea războiului, anul trecut, prezența agenției pe teren a făcut din aceasta o parte crucială a eforturilor de a aduce provizii umanitare civililor, aproape toți fiind dependenți de ajutor pentru supraviețuire.

Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a condamnat interdicția ca fiind „fără precedent” și a declarat că aceasta „se opune Cartei ONU și încalcă obligațiile statului Israel în temeiul dreptului internațional”.

Aproximativ două milioane și jumătate de palestinieni sunt înregistrați la UNRWA în Cisiordania ocupată de Israel, inclusiv Ierusalimul de Est, și în Fâșia Gaza. În nordul Fâșiei Gaza, unde trupele israeliene desfășoară operațiuni militare împotriva luptătorilor Hamas, sute de mii de oameni trăiesc în condiții tot mai disperate.

Citește și