• Israelul şi-a îndemnat luni cetăţenii să evite Istanbulul sau să se întoarcă acasă dacă se află deja acolo, accentuând o recomandare din 30 mai de a nu călători în Turcia din cauza eventualităţii ca iranienii să răpeasă israelieni aflaţi în vacanţă.
  • Ministrul de Externe Yair Lapid a declarat că un „efort uriaş” al forţelor de securitate israeliene a salvat „vieţi israeliene în ultimele săptămâni” şi a mulţumit guvernului turc pentru contribuţia sa.
  • „Facem apel la israelieni să nu zboare la Istanbul – şi dacă nu aveţi un motiv vital, nu zburaţi în Turcia”, a declarat Lapid într-o declaraţie televizată.

Israelul şi-a îndemnat luni cetăţenii să evite Istanbulul sau să se întoarcă acasă dacă se află deja acolo, accentuând o recomandare din 30 mai de a nu călători în Turcia din cauza eventualităţii ca iranienii să răpeasă israelieni aflaţi în vacanţă.

Un oficial israelian din domeniul securităţii a declarat pentru Reuters că Turcia a arestat mai mulţi suspecţi „agenţi” ai Gărzilor Revoluţionare ale Iranului.

„Facem apel la israelieni să nu zboare la Istanbul – şi dacă nu aveţi un motiv vital, nu zburaţi în Turcia. Dacă sunteţi deja la Istanbul, întoarceţi-vă în Israel cât mai curând posibil”, a declarat Lapid într-o declaraţie televizată.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ameninţări teroriste ce îi vizează pe israelienii aflaţi în vacanţă

„Aceste ameninţări teroriste îi vizează pe israelienii aflaţi în vacanţă. Selectează, într-un mod aleatoriu, dar deliberat, cetăţeni israelieni în vederea răpirii sau uciderii lor”, a spus el.

„Vreau, de aici, să transmit un mesaj şi iranienilor. Oricine face rău israelienilor nu va scăpa nepedepsit. Braţul lung al Israelului îi va prinde, indiferent unde se află”.

Teheranul a promis să riposteze împotriva Israelului, pe care îl consideră vinovat de uciderea, la 22 mai, a lui Hassan Sayad Khodai, un colonel al Corpului Gardienilor Revoluţiei iraniene, care a fost împuşcat mortal la volanul maşinii sale de două persoane aflate pe o motocicletă.

Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat responsabilitatea.

Turcia este o destinaţie turistică populară pentru israelieni. Cele două ţări şi-au refăcut legăturile după mai bine de un deceniu de relaţii tensionate. citiţi mai departe