• În ciuda apelurilor pentru o încetare a focului de 21 de zile, Benjamin Netanyahu a respins categoric propunerea
  • Netanyahu a declarat că armata israeliană va continua să lupte cu „toată forța” împotriva Hezbollah.
  • Comandanții militari israelieni au sugerat că loviturile aeriene ar putea deschide calea pentru IDF de a „intra pe teritoriul inamic”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut armatei țării să continue să lupte cu „toată forța” împotriva grupului armat Hezbollah, în ciuda apelurilor din partea SUA și a altor aliați pentru o încetare a focului, scrie BBC.

Ministerul Sănătății din Liban a declarat că cel puțin 92 de persoane au fost ucise în loviturile aeriene israeliene de joi, iar alte sute au fost ucise de la escaladarea loviturilor de luni. Hezbollah a confirmat că un atac aerian asupra unei clădiri de apartamente din sudul Beirutului l-a ucis pe șeful unității sale de drone, Mohammad Surur.

Temerile privind un război total între Israel și Hezbollah sunt la cote înalte, după o escaladare dramatică a loviturilor israeliene asupra Libanului începând de luni.

Recomandări

JAPONIA VOTEAZĂ
KATE L-A SUNAT PE HARRY
STARMER SE VEDE CU URSULA
ZELE MEETS TRUMP
ISRAELUL NU RENUNȚĂ
COLDPLAY DOBOARĂ RECORDURI

Intensificarea ostilităților a determinat un bloc format din 12 țări – inclusiv SUA, Regatul Unit și UE – să propună miercuri o încetare a focului de trei săptămâni între Israel și Hezbollah. Propunerea a fost inițial primită cu speranță, după ce ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, a declarat că țara sa este „deschisă ideilor”.

Joi, însă, propunerea a fost respinsă categoric de politicienii israelieni.

Aterizând la New York pentru Adunarea Generală a ONU, Netanyahu a declarat că Israelul „nu se va opri” în Liban până când nu își va atinge toate obiectivele, „principalul dintre acestea fiind întoarcerea locuitorilor din nord în siguranță la casele lor”.

Casa Albă a declarat ulterior că propunerea de încetare a focului a fost „coordonată” cu Israelul, în ciuda afirmației lui Netanyahu, câteva ore mai târziu, că țara sa va continua să lupte.

La începutul zilei de vineri, biroul lui Netanyahu a emis o declarație prin care a încercat să „clarifice câteva puncte” din cauza „multor informații eronate privind inițiativa de încetare a focului condusă de SUA”. „La începutul acestei săptămâni, Statele Unite au împărtășit cu Israelul intenția lor de a prezenta, împreună cu alți parteneri internaționali și regionali, o propunere de încetare a focului în Liban”, se arată în declarație.

Vorbind la New York, Prim-ministrul britanic Sir Keir Starmer a făcut apel la o „încetare imediată a focului pentru a oferi spațiu pentru o soluție diplomatică” în vederea soluționării conflictului din Liban. El a declarat că acest conflict s-ar putea transforma într-un război „pe care nimeni nu îl poate controla”.

Aproximativ 70.000 de israelieni au fost strămutați din nordul țării de la începutul ostilităților dintre Israel și Hezbollah, declanșate de războiul din Gaza, în urmă cu aproape un an. În Liban, aproximativ 90.000 de persoane au fost strămutate începând de luni, adăugându-se celor 110.000 care își părăsiseră deja casele, potrivit ONU.

Până joi, armata israeliană a declarat că a lovit ținte ale Hezbollah în sudul Libanului și în Valea Bekaa, în estul țării. De asemenea, a lovit infrastructura de la granița libanezo-siriană, pentru a întrerupe furnizarea de arme către grup.

Între timp, Hezbollah a declarat că a tras 50 de rachete către orașul Kiryat Ata și 80 de rachete către orașul Safed, ambele în nordul Israelului. Armata israeliană a declarat că a interceptat o rachetă care a fost lansată din Yemen după ce s-au auzit sirene și explozii.

Șeful armatei israeliene, generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat miercuri că loviturile aeriene israeliene asupra Libanului ar putea deschide calea pentru IDF de a „intra pe teritoriul inamic”.

Comandantul Forțelor aeriene israeliene (IAF), generalul-maior Tomer Bar, a declarat joi că trupele ar trebui să fie „pregătite” să sprijine o „manevră terestră” în Liban.

Joi seara, Ministerul israelian al Apărării (IMoD) a declarat că a obținut un pachet de ajutor american în valoare de 8,7 miliarde de dolari pentru a-și susține campaniile militare actuale.

Într-o declarație, IMoD a afirmat că pachetul include 3,5 miliarde de dolari pentru „achiziții esențiale pe timp de război”, care au fost deja transferate, și 5,2 miliarde de dolari pentru sisteme de apărare aeriană, cum ar fi Iron Dome, David’s Sling și un sistem laser avansat.

Citește și