- Israelul are planul aprobat pentru atacarea Libanului după ce o rachetă Hezbollah a ucis 12 copii.
- Armata Israelului s-a coordonat cu Pentagonul în analizarea opțiunilor de atac.
- Libanul cere companiilor aeriene să părăsească urgent Aeroportul din Beirut.
- Țările UE cer cetățenilor să părăsească urgent Libanul.
- Aviația militară israeliană este în stare de război.
- Libanul cere ajutor Iranului și Turciei.
Răspunsul Israelului la atacul mortal cu rachetă asupra Majdal Shams din weekend „va fi sever”, a spus luni Premierul israeliean Benjamin Netanyahu, în timpul unei vizite în Golan, potrivit unui comunicat din partea Biroului său, scrie CNN.
„Acești copii sunt copiii noștri, sunt copiii tuturor”, a spus Netanyahu. „Statul Israel nu va trece cu vederea. Răspunsul nostru va veni, și va fi sever”.
Netanyahu era acompaniat de șeful Shin Bet, Ronen Bar. Cei doi s-au întâlnit cu reprezentanții familiilor îndurerate, potrivit comunicatului.
Israelul a acuzat gruparea Hezbollah din Liban pentru atacul cu rachetă care a ucis 12 copii în Majdal Shams, un oraș din Înălțimile Golan, controlate de Israel. Hezbollah neagă că a fost în spatele atacului.
Atacul a fost cel mai sângeros atac asupra Israelului sau asupra unui teritoriu controlat de Israel de la începutul războiului cu Hamas din 7 octombrie.
Statele Unite și mai multe state europene au reiterat apeluri către cetățeni pentru a părăsi de urgență Libanul, pe măsură ce țara se pregătește pentru răspunsul Israelului.
Ambasada SUA din Beirut recomandă „un plan de acțiune de criză” pentru cetățenii americani din Liban, a spus Rena Bitter, secretar asistent pentru afaceri consulare.
Bitter a spus că cetățenii americani ar trebui să plece înainte ca o criză să înceapă, sau dacă transportul nu este disponibil, „oamenii aflați în Liban ar trebui să fie pregătiți să se adăpostească pentru perioade lungi de timp”.
Bitter a avertizat împotriva venirii în Liban „în cazul în care conflictul se intensifică în regiune”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe le-a cerut cetățenilor germani aflați în Liban să plece cât mai repede. De asemenea, ministerul de Externe al Belgiei și-a avertizat cetățenii că securitatea s-ar putea deteriora și că întreaga țară ar putea fi afectată de escaladarea conflictului.
Alte țări europene, inclusiv Marea Britanie și Irlanda, au spus că încă se aplică avertismentele lor anterioare, de la sfârșitul lunii iunie.
Luna trecută, țări din toată lumea și-au îndemnat cetățenii să părăsească Libanul, pe fondul tensiunilor crescânde și schimburilor de focuri zilnice dintre Israel și Hezbollah.