- Israelul a efectuat lovituri aeriene asupra portului Hodeidah din Yemen.
- Ministrul Apărării Yoav Gallant a declarat că țara sa își propune să transmită un mesaj mișcării Houthi.
- Imaginile de la Hodeidah au arătat incendii uriașe.
Israelul a efectuat lovituri aeriene asupra portului Hodeidah din Yemen, controlat de Houthi, la Marea Roșie, la o zi după ce o dronă lansată de grup a lovit Tel Aviv-ul, scrie BBC.
Ministrul Apărării Yoav Gallant a declarat că țara sa își propune să transmită un mesaj mișcării Houthi.
„Incendiul care arde în prezent în Hodeidah este văzut în Orientul Mijlociu și semnificația este clară”, a spus el. Organismele de știri legate de Houthi au declarat că trei persoane au fost ucise și peste 80 au fost rănite în loviturile de sâmbătă, în ceea ce oficialul Houthi, Mohammed Abdulsalam, a declarat că este o „agresiune brutală a Israelului împotriva Yemenului”.
Duminică dimineață, armata israeliană a declarat că a doborât o rachetă trasă din Yemen înainte de a trece în spațiul aerian al Israelului. Aceasta a adăugat că sirenele au fost activate în portul israelian de la Marea Roșie, Eilat, „în urma posibilității căderii de schije”.
Abdulsalam a spus că atacurile israeliene vor să facă presiuni pe houthi să nu mai sprijine palestinienii din Gaza, lucru pe care el a spus că îl consideră de neînchipuit. Este prima dată când Israelul a răspuns direct la atacurile yemenite cu drone și rachete care au vizat teritoriul său în ultimele luni.
Imaginile de la Hodeidah au arătat incendii uriașe. Guvernul condus de Houthi din Sanaa a declarat că Israelul a lovit instalații de depozitare a petrolului aproape de țărm, precum și o centrală electrică din apropiere.
Într-o declarație, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat: „După nouă luni de atacuri aeriene continue ale houthiților din Yemen către Israel, avioanele de luptă IAF [Forțele Aeriene Israeliene] au efectuat o lovitură operațională extinsă la peste 1.800 km distanță împotriva țintelor militare teroriste Houthi” în zona portului Hodeidah.
„IDF este capabilă să opereze oriunde este necesar și va lovi orice forță care îi pune în pericol pe israelieni”, se spune în declarație, adăugând că operațiunea de sâmbătă a fost numită de cod Outstretched Arm.
Gallant a spus că avioanele israeliene au lovit grupul pentru că le-au făcut rău israelienilor. „Houthiii ne-au atacat de peste 200 de ori. Prima dată când au făcut rău unui cetățean israelian, i-am lovit. Și vom face asta în orice loc unde va fi necesar”, a spus el.
Vorbind sâmbătă seara după atacuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că țara sa se va apăra „prin toate mijloacele”.
„Oricine ne face rău va plăti un preț foarte mare pentru agresiunea sa”, a spus el într-o conferință de presă televizată, susținând că portul este un punct de intrare pentru armele iraniene.
El a mai spus că le-a arătat dușmanilor Israelului că nu există niciun loc în care să nu poată ajunge.
Vineri, un bloc din Tel Aviv a fost lovit de un vehicul aerian fără pilot (UAV) fabricat în Iran, care a fost modificat pentru a zbura pe distanțe lungi. Houthiii au spus că au efectuat acel atac și au promis că vor organiza mai multe. Atacul a ucis un bărbat în vârstă de 50 de ani care se mutase recent în Israel din Belarus și a rănit alți opt.
Oficialul militar israelian a spus că forțele sale de apărare au detectat drona care sosește, dar nu au încercat să o doboare din cauza „erorii umane”. Anterior, aproape toate rachetele și dronele Houthi trase către Israel fuseseră interceptate și niciuna nu a ajuns la Tel Aviv.
Consiliul Politic Suprem Houthi, organul executiv al mișcării, a fost citat de presa condusă de Houthi sâmbătă seara, spunând că va exista un „răspuns eficient” la atacurile aeriene.
Deși Israelul nu i-a mai lovit pe Houthi din Yemen, SUA și Marea Britanie au lansat de luni de zile atacuri aeriene împotriva grupului pentru a încerca să-i împiedice pe Houthi să atace transportul comercial în Golful Aden și Marea Roșie.
Houthiii au spus inițial că atacau nave legate de Israel sau care se îndreptau acolo. Cu toate acestea, multe dintre nave nu au nicio legătură cu Israelul și, de când au început atacurile aeriene, grupul a vizat și nave din Regatul Unit și SUA.