• Israelul a fost singura țară care s-a opus apelului Adunării Generale a Națiunilor Unite pentru a crea o zonă lipsită de arme nucleare în Orientul Mijlociu
  • Într-o rezoluție semnată luni se face apel la toate țările din Orientul Mijlociu „să nu dezvolte, producă, testeze sau să achiziționeze în alt mod arme nucleare și să nu permită amplasarea pe teritoriile lor sau pe teritoriile aflate sub controlul lor a unor arme nucleare sau a unor dispozitive explozive nucleare”
  • Adunarea Generală a ONU a cerut ca țările din regiune să își plaseze toate activitățile nucleare sub garanțiile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Israelul a fost singura țară care s-a opus apelului Adunării Generale a Națiunilor Unite pentru a crea o zonă lipsită de arme nucleare în Orientul Mijlociu. Rezoluția a fost aprobată luni, la New York, cu un vot de 178 la 1 și două abțineri: Statele Unite și Camerun.

Iranul, despre care comunitatea internațională se teme că este pe cale să devină un stat cu prag nuclear, a susținut textul.

În rezoluție se face apel la toate țările din Orientul Mijlociu „să nu dezvolte, producă, testeze sau să achiziționeze în alt mod arme nucleare și să nu permită amplasarea pe teritoriile lor sau pe teritoriile aflate sub controlul lor a unor arme nucleare sau a unor dispozitive explozive nucleare”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Adunarea Generală a ONU a cerut ca țările din regiune să își plaseze toate activitățile nucleare sub garanțiile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. De asemenea, a solicitat țărilor din Orientul Mijlociu să adere la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare.

Israelul nu este parte la tratatul de neproliferare. Acesta este considerat a fi una dintre cele nouă națiuni care dețin arme nucleare, alături de Statele Unite, Rusia, Regatul Unit, Franța, China, India, Pakistan și Coreea de Nord. Israelul nu a recunoscut niciodată că deține astfel de arme.

Adunarea Generală a ONU a aprobat o a doua rezoluție cu 157-6 și 24 de abțineri, privind „riscul de proliferare nucleară în Orientul Mijlociu”.

Țările care s-au opus textului au fost Canada, Israel, Insulele Marshall, Micronezia, Palau și Statele Unite, iar cele care s-au abținut au fost: Albania, Australia, Belgia, Camerun, Camerun, Coasta de Fildeș, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Georgia, Germania, Ungaria, India, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Monaco, Țările de Jos, Panama, Polonia, România și Regatul Unit.

Acest text, spre deosebire de primul, solicită în mod special Israelului să semneze Tratatul de neproliferare și să își supună instalațiile nucleare inspecției AIEA. Rezoluția amintește că „Israelul rămâne singura țară din Orientul Mijlociu care nu a devenit încă parte la acest tratat”.

În cadrul unei conferințe a Adunării Generale a ONU privind dezarmarea nucleară în zona menționată, reprezentantul iranian a declarat că o zonă fără arme nucleare în Orientul Mijlociu nu poate fi creată „atâta timp cât Israelul refuză să participe, în timp ce SUA o sprijină și nu aderă la inițiativă”.

În cadrul unei dezbateri pe această temă la Adunarea Generală a ONU din octombrie, ambasadorul Israelului la ONU la New York, Gilad Erdan, a declarant că „tratatul de neproliferare în sine nu oferă un remediu pentru provocările de securitate unice din regiune, ca să nu mai vorbim de încălcările repetate ale tratatului de către unele dintre statele membre. Patru din cele cinci cazuri de încălcări grave ale TNP au avut loc în Orientul Mijlociu.”