• Netanyahu l-a informat pe Biden că Israelul intenționează să lovească facilități militare în Iran, nu instalații petroliere sau nucleare.
  • Atacul Israelului asupra Iranului va avea loc înainte de alegerile din SUA din 5 noiembrie, pentru a evita percepția de slăbiciune.
  • Decizia lui Netanyahu de a viza infrastructura militară iraniană a fost primită cu ușurare la Washington și a contribuit la decizia SUA de a trimite sistemul de apărare antirachetă THAAD în Israel.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a informat Administrația Biden că Israelul va lovi facilități militare în Iran, dar nu și instalații petroliere sau nucleare, potrivit declarațiilor făcute de doi oficiali familiarizați cu situația, sugerând că Israelul va da un răspuns mai limitat decât se preconiza, menit să prevină un război la scară largă, scrie Washington Post.

Atacul Israelului asupra Iranului ar urma să fie efectuat înainte de alegerile din SUA din 5 noiembrie, a spus unul dintre oficiali, deoarece „lipsa de acțiune ar putea fi interpretată de Iran ca un semn de slăbiciune”.

În cele două săptămâni de la atacul Iranului asupra Israelului, al doilea atac direct în șase luni, Orientul Mijlociu s-a pregătit pentru răspunsul „mortal și devastator” al Israelului, crescând totodată și temerile că războiul din umbră dintre cele două țări – care durează de decenii – ar putea exploda într-o confruntare militară directă.

Recomandări

TRUMP, NEMULȚUMIT DE ROL
BAZA ONU, ATACATĂ
ANATOMIA MITEI
ȘTII DE VREME?
UNDE MĂNÂNCI AZI?
ZELENSKI ACUZĂ NORDUL

Tensiunile dintre Israel și Iran cresc într-un moment politic delicat pentru Washington, cu mai puțin de o lună înainte de alegeri, iar președintele Joe Biden a declarat public că nu ar susține un atac israelian asupra siturilor nucleare din Iran.

În convorbirea dintre Biden și Netanyahu de miercuri – prima lor convorbire în mai bine de șapte săptămâni, după luni de tensiuni între cei doi – prim-ministrul israelian a spus că plănuiește să vizeze infrastructura militară din Iran, potrivit unui oficial american și unui oficial familiarizat cu situația.

Nici Casa Albă, nici Biroul prim-ministrului israelian nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Netanyahu pare să fi înțeles că amploarea loviturii israeliene are potențialul de a remodela cursa prezidențială din SUA, a spus oficialul.

O lovitură israeliană asupra instalațiilor petroliere iraniene ar putea duce la creșterea prețurilor energiei, spun analiștii, în timp ce un atac asupra programului de cercetare nucleară al țării ar putea șterge orice linii roșii rămase între Israel și Iran, declanșând o escaladare suplimentară și o implicare militară mai directă a SUA.

Descriind convorbirea dintre Netanyahu și Biden, oficialul american a spus că premierul israelian pare să fi adoptat o poziție „mai moderată” decât o făcuse anterior. Aparenta atenuare a poziției prim-ministrului a contribuit la decizia lui Biden de a trimite un puternic sistem de apărare antirachetă în Israel, au spus ambii oficiali.

Duminică, Pentagonul a anunțat că va desfășura sistemul antibalistic THAAD în Israel, împreună cu aproximativ 100 de militari americani.

Zohar Palti, fost director de informații pentru Mossad, a declarat că Netanyahu va trebui să echilibreze apelurile Washingtonului la moderație cu cererea publică din Israel pentru un răspuns copleșitor.

Pentru ce se răzbună Israelul?

Pe 1 octombrie, după operațiuni israeliene reușite împotriva Iranului și a aliaților săi, inclusiv asasinarea liderului Hezbollah Hasan Nasrallah, Iranul a lansat aproape 200 de rachete balistice asupra Israelului, de data aceasta fără avertisment, ucigând un bărbat palestinian în Cisiordania și lovind cel puțin două instalații militare.

Israelul luptă deja pe mai multe fronturi. La sfârșitul lunii trecute, mii de trupe israeliene au invadat sudul Libanului pentru prima dată în aproape două decenii și, săptămâna trecută, armata a dezlănțuit încă o ofensivă punitivă în nordul Gazei.

Deși Casa Albă a făcut presiuni (fără succes) pentru încetarea focului în Gaza timp de luni de zile, ducând la tensiuni crescânde între Netanyahu și Biden, până acum a oferit sprijin total operațiunilor terestre ale Israelului în Liban, chiar și în mijlocul protestelor internaționale față de numărul în creștere de victime civile ale războiului.

Coordonarea crescută a lui Netanyahu cu Washingtonul vine după o serie de atacuri de mare profil efectuate de Israel fără avertisment prealabil către SUA – inclusiv atacuri asupra comandanților iranieni în apropierea unei facilități diplomatice din Damasc, Siria, și asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran – care au surprins și au enervat oficialii americani.

Deși Netanyahu ar continua să se consulte cu oficialii americani cu privire la lovitura iminentă a Israelului asupra Iranului, premierul israelian nu așteaptă undă verde de la Washington, a declarat un oficial israelian apropiat prim-ministrului.

Personalități politice israeliene proeminente, inclusiv fostul prim-ministru Naftali Bennett, continuă să susțină un atac direct asupra instalațiilor nucleare ale Iranului.

„Orice e mai puțin de atât”, a spus el, „riscă să sacrifice impulsul pe care Israelul l-a câștigat din războaiele sale din Liban și Gaza”.

„Proxy-urile Iranului, Hezbollah și Hamas, au capacități drastic diminuate. Israelul are toată justificarea pe care ar putea-o avea vreodată. Avem capacitatea. Avem o oportunitate o dată în viață”, spune Naftali Bennett.

Citește și