• Livrările de ajutoare, inclusiv alimente, combustibil, apă și medicamente, au fost blocate de Israel să intre în Gaza din 2 martie.
  • Organizația medicală caritabilă Médecins Sans Frontières a declarat că Gaza devine o „groapă comună pentru palestinieni”.
  • Armata israeliană a declarat că a transformat 30% din Gaza într-o zonă tampon și că a „obținut controlul operațional deplin asupra mai multor zone și rute cheie din întreaga Fâșie Gaza”.

Israelul a declarat că va continua să blocheze intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza, promițând să forțeze Hamas să elibereze ostaticii rămași în urma atacurilor din 7 octombrie, scrie The Guardian.

Livrările de ajutoare, inclusiv alimente, combustibil, apă și medicamente, au fost blocate de Israel să intre în Gaza din 2 martie, cu mai mult de două săptămâni înainte de prăbușirea armistițiului dintre Israel și gruparea militantă palestiniană, cu o revenire la atacurile aeriene și terestre asupra teritoriului.

Organizația medicală caritabilă Médecins Sans Frontières a declarat miercuri că Gaza devine o „groapă comună pentru palestinieni”.

Recomandări

BEC VALIDEAZĂ TURUL 1
POATE A.I. SĂ FACĂ TERAPIE?
XI MERGE LA PARADĂ
CUM DECOREZI TERASA?
UNDE MERGI AZI?
CUM EVIȚI ÎMBĂTRÂNIREA

Între timp, armata israeliană a declarat că a transformat 30% din Gaza într-o zonă tampon și că a „obținut controlul operațional deplin asupra mai multor zone și rute cheie din întreaga Fâșie Gaza”.

Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a declarat: „Politica Israelului este clară: niciun ajutor umanitar nu va intra în Gaza, iar blocarea acestui ajutor este una dintre principalele pârghii de presiune care împiedică Hamas să îl folosească ca instrument cu populația”.

„Nimeni nu intenționează în prezent să permită intrarea ajutorului umanitar în Gaza și nu există pregătiri pentru a permite un astfel de ajutor”, a declarat Katz, care a promis escaladarea conflictului cu o «forță extraordinară» dacă Hamas nu returnează ostaticii.

Amnesty International se numără printre agențiile umanitare care au descris blocada impusă de Israel asupra tuturor proviziilor care intră în Gaza drept o crimă împotriva umanității și o încălcare a dreptului umanitar internațional. Israelul a negat orice încălcare.

Peste 51 000 de palestinieni au murit în Gaza de la începutul conflictului, inclusiv peste 1 600 de când Israelul a reluat loviturile aeriene și operațiunile terestre la 18 martie. Ministerul Sănătății din Gaza nu face distincție între combatanți și civili, dar a declarat că mai mult de jumătate dintre cei morți sunt femei și copii.