• În două săptămâni, 12% din populația Israelului a fost vaccinată
  • Israelul a cumpărat 12 milioane de doze de la Pfizer şi Moderna
  • Israelul vaccinează 7 zile din 7, 24 de ore pe zi
  • 150.000 de oameni sunt vaccinaţi zilnic
  • Guvernul a lansat o campanie împotriva dezinformării antivacciniștilor

Israelul uimeşte. Este campion absolut la vaccinare. Peste un milion din 9 milioane de oameni au fost deja imunizaţi, adică 12% din populaţie. Ţara vaccinează la foc continuu, 7 zile din 7, 24 de ore pe zi. Premierul Netanyahu le-a promis israelienilor că țara lor va fi prima care va scăpa de pandemie.

Benjam Netanyahu, premierul Israelului: „O înţepătură mică pentru un om, dar un pas uriaş pentru sănătatea tuturor. Să fie cu noroc, mergeţi şi vă vaccinaţi!”

Mariana Ilie, româncă stabilită în Israel: „Am aşteptat în jur de o jumătate de oră şi am reuşit să intru. Eu mă bucur foarte mult şi abia aştept şi al doilea vaccin, ca să primesc la mână ceva, un certificat. Eu vreau să ajung în România. Am nepoţeii, am băiatul meu. Până anul trecut am mers de trei-patru ori pe an.”

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

În ce constă succesul Israelului? A spus-o chiar ambasadorul Israelului la Bucureşti, domnul David Saranga, pentru Aleph News.

David Saranga, ambasadorul Israelului la București: „Trebuie să înțelegem cum funcționează sistemul de sănătate. Fiecare cetățean este obligatoriu să faca parte dintr-o casă se asgiurări de sănătate. În Israel sunt patru publice. Fiecare cetățean are acces la asigurare gratuită.”

„Tot sistemul de sănătate din Israel este digitalizat. Guvernul știe situația fiecărei persoane. Fiecare persoană poate să facă prin aplicație acest vaccin unde se poate programa.”

Organizare și digitalizare

Israelul a primit 3.800.000 de vaccinuri, ceea ce înseamnă că aproape 2 milioane de persoane pot fi vaccinate. Asta e doar în prima etapă. Israelul a cumpărat 8 milioane de doze de la Pfizer, 6 milioane de de doze de la Moderna, iar de la AstraZeneca trebuie să primească încă 10 milioane. Ambasadorul Israelului la București a spus că până la sfârșitul lunii ianuarie vor fi vaccinate 2 milioane de persoane.

David Saranga „Suntem într-un proces de dezvoltare a unui vaccin. Nu va fi gata pana in iulie.”

„Fiecare persoană va primi după a doua doză un certificat medical. Cu acela va putea să nu mai stea în carantină dacă va călători. Va primi și un pașaport verde. Persoana va avea acces la avenimentele culturale și va putea călători cu acest pașaport verde.”

„Există și corona economică. E important să vedem cum Israelul deschide piața. E important și pentru economie cât de liber circulă o persoană.”

„La început și noi am crezut că oamenii se vor gândi de două ori înainte să se vaccineze. Și în Israel există fake news. (…) Lumea chiar vrea să fie vaccinată.”

„Eu cred că în România situația e ca în Europa. Faptul că Israelul e o țară mică și nu face parte din UE, putem fi mai independenți. (…) La noi s-a hotărât că și cetățenii de peste 60 de ani vor fi vaccinați în prima etapă.”

„Noi suntem dispuși să împărtășim experiența noastră cu orice țară, mai ales cu România. Una dintre cele mai mari case de asigurări din Israel a oferit ajutor.”