• Marile orașe din Turcia ar putea rămâne fără apă în următoarele luni.
  • Istanbul mai are apă pentru doar 45 de zile.
  • Ploile slabe au condus la cea mai gravă secetă din ultimii 10 ani.

Din cauza numărului redus de ploi, Turcia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimul deceniu, potrivit The Guardian. Istanbul, oraș cu 17 milioane de locuitori, riscă să rămână fără apă, anunță Camera inginerilor chimici din Turcia. Nu doar Instabul este vizat de această criză.

Primarul din Ankara, Mansur Yavaş, a transmis că orașul său mai are apă pentru încă 110 zile în baraje și rezervoare. De asemenea, Bursa și Izmir, alte dou mari orașe ale Turciei, sunt în alertă. Barajele care le alimentează fiind pline până la capacitatea de 36%, respectiv 24%, iar fermierii din câmpia Konya și provincia Edirne au anunțat că recoltele ar putea fi compromise.

Rugăciuni pentru ploaie

Liderii religioși le-au cerut luna trecută imamilor și congregațiilor lor să se roage pentru ploaie. În a doua jumătate a anului 2020, nivelul de ploi a scăzut la 50% în noiembrie față de aceeași lună din anul precedent.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Sursa citată notează cu Turcia este o țară „stresată din punct de vedere hidrologic”, cu doar 1.346 de metri cubi de apă pe cap de locuitor în fiecare an.

„În loc să se concentreze pe măsuri care să mențină cererea de apă sub control, Turcia insistă să-și extindă rezerva de apă construind baraje. Turcia a construit sute de baraje în ultimii 20 de ani. Semnele de avertizare există de zeci de ani, însă nu s-a făcut mare lucru”, a declarat Dr. Akgün İlhan, expert în administrarea apelor la Centrul pentru politici din Istanbul.

Proiectul barajului întârzie

Ekrem İmamoğlu, ales în 2019 primar al Instanbulului, a declarat pentru The Guardian că orașul a primit asigurări că uriașul sistem de baraje Melen va acoperi nevoile de apă ale orașului până în 2070, dar proiectele întârzie. „Apa nu trebuia să fie o problemă astăzi dacă barajul funcționa. Dar trebuie să ne gândim și la problemele climatice. Dacă nu plouă în Melen nu putem aduce apă de acolo”, a declarat İmamoğlu.