- Senatul italian a votat marţi prelungirea stării de urgenţă pe fondul crizei sanitare.
- Prin această măsură, prim ministrul Giuseppe Conte continuă să deţină puteri depline în ceea ce priveşte deciziile legate de gestionarea epidemiei.
- În orice moment Italia îţi poate interzice să intri pe teritoriul ei dacă vii dintr-o ţară cu un risc mare de răspândire a virusului.
Italia are epidemia de coronavirus sub control, dar a decis să prelungească starea de urgenţă până la 15 octombrie. Măsura este mai mult o formă constituţională care continuă să lase puterea deciziilor în mâinile premierului Giuseppe Conte.
Senatul a aprobat această hotărâre spre nemulţumirea Opoziţiei. Partidele de Centru-Dreapta consideră că starea de urgenţă nu mai era necesară şi că „este doar un pretext al Guvernului de a nu se ocupa de adevăratele reforme”, a comentat pe Twitter, Giorgia Meloni, preşedinta partidului Fratelli d’Italia.
Premierul Conte, în discursul din plenul Senatului a făcut referire tocmai la aceste reforme. Starea de urgenţă permite Statului să acorde subvenţii sectoarelor afectate de pandemie în mod rapid. Unul dintre acestea este Educaţia care pregăteşte o strategie de reîntoarcere în sălile de curs a elevilor începând cu 14 septembrie. Şcoala italiană are nevoie de investiţii logistice dar şi umane pentru siguranţa acestora.
În acelaşi context, Premierul, fără votul Parlamentului, poate reintroduce carantina forţată din motive sanitare. Chiar şi zborurile pot fi întrerupte între Italia şi orice ţară considerată riscantă din punct de vedere epidemiologic.