• Mii de proprietari de restaurante din Italia vor redeschiderea, începând de vineri.
  • Ei se declară obosiți de restricțiile impuse de pandemie, în vigoare de luni de zile.
  • Proprietarii spun că vor respecta, în același timp, ora de stingere.

De câteva zile pe rețelele de socializare italiene, o revolta își face apariția. „Răbdarea noastră are limite, vom deschide!”.
În cadrul #IoApro (Eu, deschid), multe restaurante spun că se vor redeschide vinerea aceasta, cu sau fără aprobarea guvernului, potrivit Libération.

Cu toate acestea, nu au nici o problemă în a respecta ora de închidere, în vigoare în toată țara, de la 22 la 5 dimineața, asigură ei.

Vor avea gel dezinfectant, măști și vor păstra dinstanța între mese. Absolut toți vorbesc despre dorința lor de a munci și nevoia de a plăti chiriile, facturile și angajații. Deci, vinerea aceasta, restaurantele vor fi deschise „de la micul dejun la cină”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Data de 15 ianuarie nu a fost aleasă întâmplător. Coincide cu sfârșitul decretului publicat la începutul lunii decembrie, care a definit limitările în vigoare în Italia și punerea în aplicare a unor noi măsuri, care trebuie specificate în zilele următoare.

Forțați să intre în lockdown în timpul sărbătorilor, cu restricții de circulație și adunare, italienii s-ar putea aștepta la o redeschidere treptată a țării, la mijlocul lunii ianuarie.

Dar efortul depus (sau impus) la sfârșitul lunii decembrie nu a fost suficient, iar virusul circulă încă activ în țară.

Mai rău, potrivit ministrului sănătății, Roberto Speranza, „epidemia se află acum într-o fază de expansiune”.

Restricțiile în vigoare la începutul anului ar trebui, prin urmare, extinse, la fel și divizarea țării în trei categorii: galben, portocaliu și roșu.

De fapt, în cele mai afectate regiuni, mesele restaurantelor sunt susceptibile să rămână goale, doar livrarile fiind autorizate. Suficient pentru a trezi furia restauratorilor care vor fi „peste 50.000”, potrivit organizatorilor, care își vor deschide unitățile începand de vineri.

Cinematografele sau sălile de sport ar putea contesta și ele măsurile impuse de autorități.

Populiștii profită de revoltă

În timp ce guvernul Conte-II este deja la un pas de implozie – doi miniștri dintr-un mic partid din coaliția de guvernământ au demisionat miercuri – pe fondul dezacordului cu privire la planul de redresare italian, prim-ministrul s-ar fi lipsit de încă o revoltă.

Liderul de extremă dreapta Matteo Salvini, ministru de interne până în septembrie 2019, nu a omis să sprijine restaurantele. S-a postat cu mândrie pe rețelele de socializare, alături de Umberto Carriera, principalul organizator al mișcării.

În Franța, mai mulți propietari de restaurante vor să preia modelul omologilor italieni și să își deschidă porțile, masiv de la 1 februarie.