• Italia se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri și spitalizări.
  • Magazinele non-esențiale vor fi închise peste tot în țară în perioada 3-5 aprile.
  • Un decret prevede, de asemenea, carantina națională pentru weekendul de Paște de la începutul lunii aprilie.
  • Decizia ar putea fi anunțată vineri.

În fața unei noi creșteri a epidemiei Covid-19, Italia ar putea închide din nou școlile, barurile și restaurantele din cea mai mare parte a țării. Un decret prevede, de asemenea, carantina națională pentru weekendul de Paște de la începutul lunii aprilie. Decizia ar putea fi anunțată vineri, potrivit Reuters.

Guvernul italian ar putea anunța vineri, 12 martie, închiderea de luni a școlilor, barurilor și restaurantelor din cea mai mare parte a țării, pentru a stopa un nou focar al epidemiei Covid-19, care amenință să sature spitalele. Potrivit Reuters, guvernul ar putea opta și pentru un blocaj național de trei în weekendul de Paște.

Italia, peste 100.000 de decese cauzate de Covid-19

Italia, care a trecut săptămâna aceasta de 100.000 de decese din cauza pandemiei Covid-19, a înregistrat o creștere accentuată a contaminărilor și deceselor, în mare parte datorită variantei britanice, potrivit medicilor. Autoritățile au raportat joi 26.000 de cazuri noi și 373 de decese în 24 de ore.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Conform celui mai pesimist scenariu, marile regiuni nordice – Lombardia, Piemont, Veneto, Emilia-Romagna – precum și Lazio (regiunea Romei) și Calabria ar trebui să treacă în zona roșie, adaugandu-se astfel la regiunile sudice ale regiunii Campania, Basilicata și Molise. Situația din Roma a rămas incertă și ar putea deveni portocalie.

Clasificarea în zona roșie, în funcție de sistemul de culori în vigoare de câteva luni, duce la închiderea școlilor, liceelor și universităților, barurilor și restaurantelor (cu excepția livrarilor). Deplasarea este limitată la cerințele de muncă, achiziționarea de produse de bază și urgențe de sănătate. Toscana, Liguria, Umbria și Abruzzo ar putea ajunge în zona intermediară portocalie. Doar Sicilia ar trebui să rămână în galben, în timp ce Sardinia se află în zona albă.

Carantina de Paști?

Potrivit unui proiect de decret pe care Reuters l-a putut consulta, o carantina națională pentru weekendul de Paște de la începutul lunii aprilie ar fi luată în considerare de guvernul italian.

Companiile considerate neesențiale vor fi închise în perioada 3 – 5 aprilie. În aceste trei zile, italienilor li se va permite să părăsească casele numai din motive profesionale, de sănătate sau de urgență, fiind clasificati în categoria galbenă. Călătoriile între orașele din aceste regiuni vor fi strict limitate, iar restaurantele și barurile vor trebui să rămână închise.
Decretul trebuie aprobat în această vineri.

Aceste măsuri urmau să fie anunțate după un consiliu de miniștri programat pentru ora 11:30.

Noile restricții severe la nivel național ar fi o lovitură suplimentară pentru a treia cea mai mare economie din zona euro, plonjată într-o recesiune severă prin izolare în 2020. Dar, potrivit unui sondaj publicat în weekendul trecut de cotidianul Il Corriere della Sera, 44% dintre italieni sunt în favoarea masurilor desi erau doar 30% cu doar două săptămâni mai devreme.

Italia a început planul său de vaccinare la sfârșitul lunii decembrie, dar livrările au încetinit considerabil și doar 1,8 milioane de persoane – dintr-o populație de 60 de milioane – au primit vineri două doze de vaccin.