• China a avertizat SUA cu privire la o eventuală vizită a președintelui Camerei Reprezentanților în Taiwan, în timp ce se află în Asia.
  • Pelosi conduce o delegație a Congresului în regiunea Indo-Pacific, care include opriri în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia.
  • Călătoria se va axa pe securitatea reciprocă, parteneriatul economic și guvernanța democratică în regiunea Indo-Pacific.

Biroul președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a anunțat duminică dimineața devreme că aceasta intenționează să viziteze cel puțin patru țări asiatice în timpul călătoriei sale în regiune, dar o oprire în Taiwan a fost exclusă.

Pelosi conduce o delegație a Congresului în regiunea Indo-Pacific, care include opriri în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia. Călătoria se va axa pe securitatea reciprocă, parteneriatul economic și guvernanța democratică în regiunea Indo-Pacific, a precizat biroul ei într-un comunicat de presă.

„Astăzi, delegația noastră din Congres călătorește în Indo-Pacific pentru a reafirma angajamentul puternic și de neclintit al Americii față de aliații și prietenii noștri din regiune”, a declarat Pelosi în comunicat.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

„În Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, delegația noastră va avea întâlniri la nivel înalt pentru a discuta despre modul în care putem avansa în continuare interesele și valorile noastre comune, inclusiv pacea și securitatea, creșterea economică și comerțul, pandemia COVID-19, criza climatică, drepturile omului și guvernanța democratică”, a continuat ea.

Pelosi a adăugat: „Sub conducerea puternică a președintelui Biden, America este ferm angajată în mod ferm în angajamentul inteligent și strategic în regiune, înțelegând că un Indo-Pacific liber și înfloritor este crucial pentru prosperitatea națiunii noastre și a întregii lumi.”

Joe Biden a declarat că o vizită în Taiwan a lui Pelosi „nu este o idee bună”

Din delegația Congresului vor face parte și reprezentanții. Gregory Meeks din New York, Mark Takano din California, Suzan DelBene din Washington, Raja Krishnamoorthi din Illinois și Andy Kim din New Jersey.
Anunțul lui Pelosi vine după ce președintele Joe Biden a declarat la începutul acestei luni că oficialii militari americani consideră că o vizită în Taiwan a președintelui Camerei Deputaților „nu este o idee bună”.

Republica Populară Chineză consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său. Armata chineză a trimis frecvent avioane în spațiul aerian al Taiwanului pentru a testa zona de apărare aeriană a regiunii, iar țara a avertizat SUA împotriva vizitei lui Pelosi. Ea ar fi oficialul american de cel mai înalt rang care vizitează ținutul insular din 1997 încoace.

Președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat joi pe Biden, într-o convorbire telefonică, că SUA nu trebuie să „se joace cu focul” în Taiwan.

„Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui. Se speră că SUA vor avea o privire clară în această privință”, se arată într-o citire chineză a convorbirii Biden-Xi.

Deși SUA nu au relații oficiale cu Taiwanul, au sporit angajamentele cu insula și au încercat să descurajeze China să invadeze.

China s-a înfuriat în legătură cu potențiala vizită a lui Pelosi în Taiwan, Beijingul avertizând că vor exista consecințe dacă președintele Parlamentului se va opri pe insulă. Oficialii chinezi au declarat că vizita lui Pelosi în Taiwan ar încălca politica unei singure Chine și ar constitui un ajutor pentru o rebeliune ilegală.