• Republicanii îi acuză pe democrați că încearcă să fure victoria lui Trump
  • Rudy Giuliani: Vom câștiga aceste alegeri!
  • Echipa Trump a cerut renumărarea voturilor din Wisconsin
  • Republicanii au deschis procese în Michigan, Georgia și Pennsylvania
  • Joe Biden este încrezător că numărarea voturilor îi va aduce victoria
  • Joe Biden mai trebuie să câștige încă un stat ca să obțină victoria

Locuitorii din Michigan îi dau mereu emoții lui Trump: acum patru ani a câștigat la limită acolo, iar acum au votat pentru Biden. Și nu este singurul stat care a produs surpriza.

Iulian Chifu, analist de politică externă: „Este într-o mică măsură o surpriză. În zona Marilor Lacuri sunt state care au puternice grupuri care se leagă de sindicate, care susțin Partidul Democrat. Înainte de Donald Trump, Michigan era un stat care susținea democrații.”

Republicanii îi acuză pe democrați că încearcă să fure victoria lui Trump. Donald Trump speculează faptul că a câștigat ziua votului, iar ceea ce vine după sunt falsuri, ceea ce nu este adevărat. Curtea Supremă, care este majoritar republicană, s-a pronunțat deja într-un stat și a hotărât că se numără toate voturile, inclusiv cele venite prin poștă care au data nevizibliă.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Iulian Chifu, analist de politică externă: „Donald Trump a făcut o declarație de imagine la sfârșitul zile de 3 noiembrie, punând sub semnul întrebării orice vot vine ulterior, deoarece strategia democrată a fost să îndemne lumea să voteze anticipat pentru a se evita aglomerarea secțiilor. Acest lucru a făcut ca toate voturile care vin prin poștă, peste 100 de milioane, să fie numărate inclusiv după ziua votului.”

Trump se pregătește să conteste rezultatele la Curtea Supremă de Justiție dacă pierde alegerile.

Iulian Chifu, analist de politică externă: „În mică măsură votul se decide la Curtea Supremă, care are rol de Curte Constituțională, deoarece judecățile care ajung acolo se referă la chestiuni foarte exacte, chestiuni tehnice și nu la voturile americanilor. Unde pot interveni este acolo unde, din punct de vedere tehnic, nu s-au respectat anumite proceduri care au alterat voturile.”

Un exemplu vine din Pennsylvania, unde 1.200 de voturi s-a identificat faptul că unii membri ai secției de votare au ajuta ca ele să fie conform legii, unde Curtea se va pronunța dacă acest lucru este permis sau nu. Intervenția se referă la chestiuni minore, precum coincidența semnăturii de pe buletin cu cea care există în baza statului.

Iulian Chifu, analist de politică externă: „La capitolul protestelor, am văzut că există anumite convocări de natură republicană, la aceste centre electorale pentru a protesta că nu s-a încheiat numărarea. Dar lumea spune nu avem ce număra. Poșta vine o dată pe zi, atunci când vine, numărăm voturile și anunțăm. (…) Protestele sunt parte a democrației în măsura în care rămân în spațiul legal și respectă rezultatele. Nu prin protest se inversează votul care este numărat sau se schimbă legea pentru a modifica tipul de vot pe care îl numărăm sau nu.”

Cum va influența România câștigarea alegerilor de către Trump sau de către Biden

Iulian Chifu, analist de politică externă: „În ambele cazuri relația bilaterală e bazată pe perteneriatul strategic dintre România și SUA. Am avut o administrație republicană condusă de Donald Trump cu angajamente foarte puternice, mă refer aici la participarea cu reprezentanți americani în diferite exerciții în formă rotativă, în comandamentele NATO care se află în România (…) investiții masive în zona militară. În ultima lună am avut trei vizite la un interval foarte scurt ale miniștrilor români, cel de Externe, cel de Economie și al Apărării Naționale. În toate aceste cazuri am avut angajamente puternice, acorduri semnate. (…) Pe de altă parte, dacă Joe Biden vine, toate aceste angajamente rămân. E vorba de angajamente prestate. (…) Unde ar putea să apară diferența, care ar putea sp avantajeze țara noastră este la calitatea relațiilor transatlantice, între SUA și UE. Este posibil ca maniera, nu substanța relațiilor care rămâne aceeași, a lui Joe Biden să fie mai acceptabilă europenilor decât maniera Donald Trump.”

Iulian Chifu, analist de politică externă: „Fiecare își reflectă propriile personalități, dar în primul rând propriile interese în raport cu modul în care se numără voturile. Am avut un discurs a lui Joe Biden care îndemna la răbdare. (…) Pe de altă parte, am avut un Donald Trump care anunța victoria pe 3 noiembrie.”