• Cetățenii din Repulica Moldova aleg astăzi între est și vest
  • Peste trei milioane de oameni sunt așteptați la urne
  • Opoziţia acuză puterea că pregăteşte fraudarea masivă a votului

Mobilizare exemplară în diaspora, în ţară prezenţa la vot e mai slabă. Analistul politic, Iulian Chifu a explicat acest fenomen și a spus că unele state au deschis relativ târziu posibilitatea ca aceste alegeri să fie organizate pe motive de pandemie. De asemenea, el atrage atenția asupra transportării cetățenilor din regiunea transnistreană „cumpărați la bucată de Dodon și aduși la urne cu microbuze”.

Iulian Chifu, analist politic: „Un vot acolo costă 50 de dolari, iar acest lucru alterează situația de acolo.”

Iulian Chifu, analist politic: „Prezența este cu aproximativ o treime mai mică față de ceilalți ani. E și o situația cu opt candidați. Există și multe dezamăgiri. Există și o mobilizare parțială, pentru că toată lumea așteaptă turul doi, unde cei doi competitori sunt cunoscuți. De aici este și miza pentru votanții în plus. E adevărat că în Federația Rusă nu am văzut aceeași mobilizare, deși sunt foarte multe secții nemeritate, deschise pe falsuri.”

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Iulian Chifu, analist politic: „Sper să văd avertismente foarte serioase la adresa organizatorilor și a lui Dodon pentru acest tip de acțiune, care alterează, dacă nu fraudează în mod direct votul.”

Toate sondajele de opinie i-au arătat pe Igor Dodon și pe Maia Sandu în turul doi, însă analistul spune că acest lucru nu înseamnă că votul este trivial.

Iulian Chifu a mai vorbit și despre propaganda rusească, care e la ea acasă în Republica Moldova.

Iulian Chifu, analist politic: „Avem două categorii. În primul rând, am avut un atac absolut incalificabil al ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, dar și al reprezentaților Partidului Socialist din Republica Moldova, care au criticat faptul că Ambasada României și românii au depus flori, comemorând eroii noștri căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Aici s-a făcut imediat juxtapunerea cu preamărirea lui Antonescu și o întragă retorică din aceasta care este incalificabilă. O să ajungem într-un stat condus de Igor Dodon să nu mai avem voie să ne plângem nici morții. Cea de-a doua categoria au fost ingerințele directe ale președintelui Vladimir Putin care a spus „Votați-l pe Dodon, că-i băiat bun” și în egală măsură a șefului Serviciului de Informații Externe care a spus că se pregătește o revoluție colorată, un Belarus doi, anunțând practic că există deja toate temeiurile pentru a pune sub semnul întrebării alegerile.”