• Chifu: O categorie de oameni care își făceau veacul în stradă au pierdut veniturile, din cauza coronavirusului. Se creează o zonă vulnerabilă, de unde radicalii pot să recruteze
  • Chifu: În Franța vorbim de „lupi singuratici”, în timp ce în Viena e vorba de oameni răsfirați
  • Chifu: Există informații că există încă ostatici și nu toți cei care au participat la atac au fost capturați

Mai mulți bărbați au tras în plin, la întâmplare, în cei care mâncau liniștiți în centrul Vienei. Un gest brutal și absurd. O ipoteză e legătura cu atacurile din Franța.

Analistul de politică externă, Iulian Chifu, a explicat, la Aleph News, dacă putem privi lucrurile din această perspectivă.

„Este încă mult prea devreme (să se facă o conexiune între atacurile din Franța și cel din Austria – n.red.), pentru că atacul nu s-a încheiat. Există informații că există încă ostatici și nu toți cei care au participat la atac au fost capturați”, a afirmat, la Aleph News, Iulian Chifu.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Analistul de politică externă a punctat că puținele informații transmise de poliția austriacă nu acoperă, deocamdată, dimensiunea atacului.

„Ce știm de la poliția austriacă este că e vorba despre raducalizați, despre arme de foc și arme de asalt, o falsă centura de explozibili descoperită la cel care a fost ucis. Între timp, poliția a identificat și legături cu Statul Islamic. E vorba de mulți participanți, în șase locații”, a mai spus Chifu.

Analistul a făcut o legătură între criza provocată de coronavirus și persoanele care au devenit, astfel, mai vulnerabile.

„Ca urmare a coronavirusului, există categorii de oameni care și-au pierdut veniturile. O parte din cei ce erau angajați și care au fost concediați, o parte care își făceau veacul în stradă și își produceau veniturile acolo. Ei pierd aceste venituri și se creează o zonă vulenrabilă, de unde radicalii pot să recruteze sau aceste persoane se pot auto-radicaliza. Acest lucru ridică mari probleme, în primul rând la nivelul Franțaei, dar iată și că în Viena”, a spus Chifu.

Analistul de politică externă a punctat faptul că atactorii din Austria au fost mult mai bine organizați decât cei din Franța. Aceștia din urmă au acționat ca niște „lupi singuratici”, în timp ce în Viena ei au atacat pe mai multe fronturi.

E vorba de organizare, coordonare, pentru că sunt mai mulți atacatori, arme de foc, într-un stat european, unde nu se găsesc pe toate drumuruile, s-a vorbit despre explozibili. Eu zic că este mult mai sofisticat în Viena. În Franța am văzut atacuri individuale, cu lupi singuratici, cu un cuțit sau un pistol. E vorba de oameni răsfirați. Un asemenea atac este interceptat de serviciile de securitate. Va trebui să vedem explicațiile poliției.