- Avertismentul din Japonia a fost emis după un cutremur cu magnitudinea de 7,1 în largul insulei Kyushu.
- Experții sunt în alertă din cauza activității seismice din Nankai Trough.
- Avertizarea va fi în vigoare timp de o săptămână.
Japonia a emis – pentru prima dată – un avertisment cu privire la un risc crescut de producere a unui „cutremur major” în viitorul apropiat, conform BBC.
Avertizarea a fost emisă în noaptea de joi spre vineri, ora locală, și le spune oamenilor să fie atenți, dar să nu evacueze. De asemenea, a fost subliniat faptul că avertismentul nu înseamnă că un cutremur mare este iminent, ci că probabilitatea este mai mare decât de obicei.
Avertizarea a fost emisă la câteva ore după producerea unui cutremur cu magnitudinea de 7,1 în largul insulei sudice Kyushu, care nu ar fi provocat pagube majore.
Cu toate acestea, experții au fost puși în stare de alertă sporită din cauza locului epicentrului – la marginea Nankai Trough, o zonă de activitate seismică care se întinde de-a lungul coastei japoneze a Pacificului.
Limita plăcii se află între Golful Suruga, în centrul Japoniei, și Marea Hyuganada, în Kyushu, la sud.
Cutremurele anterioare din Nankai Trough s-au soldat cu mii de morți. Aceste mega cutremure au fost înregistrate o dată la fiecare 90-200 de ani, ultimul având loc în 1946.
Potrivit agenției Kyodo News, experții spun că există o șansă de 70% până la 80% ca un cutremur cu magnitudinea 8 sau 9 să se producă undeva de-a lungul jgheabului în următorii 30 de ani. În cel mai pesimist caz, estimările sugerează că peste 200 000 de persoane ar putea fi ucise în urma cutremurului și a potențialului tsunami ulterior.
Actuala avertizare – cea mai scăzută dintre cele două tipuri de alerte de care dispun oficialii – va fi în vigoare timp de o săptămână. Ea le cere locuitorilor să fie în stare de alertă sporită în zilele următoare, iar celor care nu pot evacua rapid să ia în considerare posibilitatea de a face acest lucru în mod voluntar, potrivit radiodifuzorului japonez NHK.
De asemenea, oficialii au cerut oamenilor să fie precauți, dar să își continue viața de zi cu zi, verificând în același timp rutele de evacuare acolo unde este necesar și asigurându-se că gospodăriile au suficiente provizii.