• Această măsură face parte dintr-o revizuire mai amplă a legislației japoneze privind infracțiunile sexuale, după ce mai multe achitări pentru viol în 2019 au stârnit indignare.
  • De asemenea, termenul de prescripție pentru raportarea violului va fi majorat de la 10 ani la 15 ani.
  • Propunerea vizează, de asemenea, să incrimineze manipularea minorilor și să extindă definiția violului.

Japonia este pe cale să crească vârsta consimțământului pentru raportul sexual, de la 13 la 16 ani, în cadrul unei revizuiri a legislației, motivată de criticile potrivit cărora legile existente nu reușesc să protejeze copiii împotriva violului și a altor abuzuri sexuale, potrivit The Guardian și The Independent.

O propunere a Ministerului Justiției este așteptată să fie prezentată în curând în Parlament, urmând să fie analizat și modul în care sunt judecate cazurile de viol.

Un grup de experți din cadrul Ministerului Justiției a propus creșterea vârstei de consimțământ de la 13 ani – cea mai mică dintre toate țările G7 – ca parte a unei serii de reforme ale codului penal, care va transforma, de asemenea, voyeurismul într-o infracțiune penală și va clarifica condițiile pentru urmărirea penală a violului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Revizuirea legislației japoneze privind abuzurile sexuale vine după ce mai multe achitări pentru viol în 2019 au stârnit indignare publică, inclusiv un caz în care un bărbat și-a violat în mod repetat fiica adolescentă.

O secție a tribunalului districtual din Nagoya l-a achitat pe tată și a stârnit furie atunci când a spus că nu existau dovezi definitive că fiica nu a putut opune rezistență, deși a recunoscut că aceasta nu și-a dat consimțământul. Ulterior, o instanță superioară a anulat decizia și l-a condamnat pe bărbat la 10 ani de închisoare.

Legislația penală japoneză prevede două condiții pentru a se putea concluziona că a fost comisă o agresiune sexuală – actul sexual trebuie să fi fost fără consimțământ și trebuie să existe dovada că victima nu a fost în măsură să opună rezistență fizică.

Printre cele mai controversate prevederi din legea în vigoare se numără cerința ca procurorii să dovedească faptul că autorii violului au folosit violența și intimidarea” pentru a-și incapacita victimele.

Grupul de experți din cadrul Ministerului Justiției nu a eliminat această formulare din recomandarea sa, dar a precizat că definiția acoperă și intoxicarea, drogarea, surprinderea victimelor cu garda jos” și utilizarea controlului psihologic.

Clarificarea nu este menită să faciliteze sau să îngreuneze” condamnările pentru viol, dar sperăm că va face ca verdictele instanțelor să fie mai coerente” , a declarat un oficial al ministerului.

Human Rights Now a salutat schimbarea ca fiind un pas înainte, dar a declarat că încă nu îndeplinește standardele internaționale privind legislația în materie de viol” . În schimb, Japonia ar trebui să redefinească infracțiunea de viol ca fiind orice relație sexuală lipsită de consimțământ” , a afirmat grupul într-o declarație.

Vârsta consimțământului este de 16 ani în Marea Britanie și Coreea de Sud, de 15 ani în Franța și de 14 ani în Germania și China. În Japonia, vârsta consimțământului a rămas neschimbată din 1907.

În timp ce legile locale interzic actele obscene” cu persoane cu vârsta de 18 ani sau mai puțin, urmăririle penale rezultate în urma încălcării acestor legi locale se soldează cu pedepse semnificativ mai ușoare.

Recomandările ministerului au fost înaintate ministrului justiției, Ken Saito, și se așteaptă să fie prezentate parlamentului în lunile următoare, a relatat agenția de presă Kyodo.

Grupul a propus, de asemenea, o nouă faptă penală care să acopere actul de a filma în secret pe cineva în scopuri de natură sexuală, precum și extinderea termenului de sancționare a violului de la 10 la 15 ani pentru a oferi supraviețuitoarelor mai mult timp pentru a denunța cazul.