Japonia îşi propune să elimine vehiculele pe benzină în următorii 15 ani, a anunţat guvernul vineri, într-un plan de a atinge zero emisii de carbon şi de a genera aproape 2.000 de miliarde de dolari pe an în creştere verde până în 2050, anunţă Reuters.

„Strategia de creştere ecologică”, care vizează hidrogenul şi industriile auto, este văzută drept un plan de acţiune pentru realizarea angajamentului prim-ministrului Yoshihide Suga din octombrie de a elimina emisiile de carbon până la mijlocul secolului.

Suga a făcut din investiţiile ecologice o prioritate absolută pentru a ajuta la revigorarea economiei afectate de pandemia COVID-19 şi pentru a aduce Japonia în linie cu Uniunea Europeană, China şi alte economii care şi-au stabilit obiective ambiţioase de emisii.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Guvernul va oferi stimulente fiscale şi sprijin financiar companiilor,vizînd o creştere economică suplimentară de 90 de miliarde de yeni (870 miliarde de dolari) pe an prin investiţii ecologice până în 2030 şi 190 de miliarde de yeni (1,8 miliarde de dolari) până în 2050.

Un fond verde de peste 19 miliarde de dolari va sprijini investiţiile companiilor în tehnologie ecologică.

Planul urmăreşte retragerea de la vînzare a vehiculelor pe benzină până la mijlocul anilor 2030 şi înlocuirea acestora cu vehicule electrice, inclusiv hibride şi cu celule de combustibil.

Pentru a accelera răspândirea vehiculelor electrice, guvernul vizează reducerea costului bateriilor vehiculelor cu mai mult de jumătate, până la 10.000 de yeni sau mai puţin pe kilowatt-oră până în 2030.