• Japonia are o industrie robustă de componente pentru energia nucleară, în ciuda recentelor eșecuri.
  • Multe dintre centralele nucleare puse în funcțiune în anii ’70 sau mai târziu sunt construite în proporție de peste 90% cu piese naționale.
  • Se speră ca Japonia să poată furniza piese și materiale pentru noile proiecte nucleare de peste hotare, cum ar fi vasele de reținere și supapele pentru reactoarele nucleare mici și barele de combustibil pentru reactoarele cu gaz de înaltă temperatură.

Ministerul Industriei își schimbă direcția de acțiune, având în vedere decarbonizarea în Europa și nu numai. Japonia va începe să susțină exporturile de componente pentru centrale nucleare în cadrul unei noi strategii de energie curată, în condițiile în care preocupările legate de costuri și siguranță au făcut să deraieze noile proiecte construite de japonezi în țară și în străinătate.

Planul reprezintă o schimbare majoră pentru Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei, care, în mod tradițional, s-a concentrat pe stimularea exporturilor de centrale nucleare întregi ale constructorilor japonezi precum Mitsubishi Heavy Industries și Hitachi. Însă costul măsurilor de siguranță introduse în urma prăbușirii centralei nucleare Fukushima din 2011 a făcut să deraieze proiectele public-private japoneze în țări precum Turcia.

Între timp, construcțiile noi din Japonia au fost în impas de la dezastrul din 2011, iar cererea slabă din alte economii avansate, cum ar fi SUA și Marea Britanie, au comprimat lanțurile de aprovizionare cu energie nucleară. Exporturile de piese de schimb ale Japoniei s-au prăbușit la 21,4 miliarde de yeni în anul fiscal 2020, de la 131,4 miliarde de yeni în anul fiscal 2010, potrivit datelor Ministerului Industriei și ale Forumului industrial atomic japonez.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Pentru a menține competitivitatea industriei de energie nucleară în Japonia, METI se va concentra în schimb, pentru prima dată, pe măsuri cuprinzătoare pentru a ajuta producătorii japonezi puternici de piese să participe la mai multe proiecte străine de energie nucleară.

Acesta va lua în considerare asocierea producătorilor de piese cu constructorii de centrale nucleare din străinătate. METI va căuta să îi ajute să obțină certificatele de siguranță necesare pe piețele țintă, să adune informații despre proiecte noi și promițătoare și să asigure servicii de întreținere pe termen lung. Japonia își propune să reflecte măsurile în cererile de buget pentru anul fiscal 2023. De asemenea, Japonia va îndemna guvernele străine să folosească componente japoneze în timpul altor negocieri.