• Programul aerian de luptă global își propune să fie piatra de temelie a securității, stabilității și prosperității globale în următoarele decenii.
  • Proiectul se așteaptă la o interoperabilitate viitoare” cu SUA, NATO, precum și cu alți parteneri din Europa și din Indo-Pacific.
  • Separat, o declarație comună a SUA și a Japoniei a afirmat că Washingtonul susține cooperarea în domeniul securității și apărării cu aliați și parteneri cu aceleași idei” a Tokyo.

Japonia, Italia și Marea Britanie au anunțat vineri un plan comun pentru a produce un avion de luptă de ultimă generație până în 2035. Anunțăm Programul aerian de luptă global (GCAP) – un efort ambițios de a dezvolta un avion de luptă de generație următoare până în 2035″, au declarat liderii celor trei țări într-o declarație comună.

Prin intermediul GCAP, ne vom baza pe relațiile noastre de lungă durată în domeniul apărării”, se arată în comunicat, adăugând: GCAP va accelera capacitatea noastră militară avansată și avantajul tehnologic”.

Acesta va aprofunda cooperarea noastră în domeniul apărării, colaborarea în domeniul științei și tehnologiei, lanțurile de aprovizionare integrate și va consolida în continuare baza noastră industrială de apărare”, a mai spus acesta.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Proiectul se așteaptă la o interoperabilitate viitoare” cu SUA, NATO, precum și cu alți parteneri din Europa și din Indo-Pacific. În declarație se precizează că cele trei țări se angajează să susțină ordinea internațională bazată pe reguli, liberă și deschisă, care este mai importantă ca niciodată într-un moment în care aceste principii sunt contestate, iar amenințările și agresiunile sunt în creștere”.

În declarație se menționează că acest program va fi o piatră de temelie a securității, stabilității și prosperității globale în următoarele decenii”.

Legăturile dintre Japonia și SUA

Separat, o declarație comună a SUA și a Japoniei a afirmat că Washingtonul susține cooperarea în domeniul securității și apărării cu aliați și parteneri cu aceleași idei” a Tokyo.

Statele Unite și Japonia își consolidează cooperarea în domeniul apărării într-o serie de domenii promițătoare, în special în ceea ce privește avansarea oportunităților de cercetare, dezvoltare, testare și evaluare comune”, se arată în declarație.

Împreună, am început o colaborare importantă printr-o serie de discuții privind capacitățile sistemelor autonome, care ar putea completa, printre alte platforme, următorul program de vânătoare al Japoniei.”

Acesta a precizat că această cooperare permite răspunsuri comune la viitoarele amenințări din regiunea Indo-Pacific și dincolo de aceasta”.