• Pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Rusia şi Japonia din cauza războiului, Japonia a calificat, pentru prima dată în aproape 20 de ani, patru insule disputate ca fiind ,,ocupate ilegal” de Rusia.
  • Relaţiile dintre Rusia şi Japonia s-au deteriorat de când a fost lansată invazia Ucrainei.
  • Potrivit televiziunii publice japoneze NHK, Japonia nu s-a mai referit la insule ca fiind ,,ocupate ilegal” din 2003.

Pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Rusia şi Japonia din cauza războiului, Japonia a calificat, pentru prima dată în aproape 20 de ani, patru insule disputate ca fiind ,,ocupate ilegal” de Rusia, scrie CNN.

Relaţiile dintre Rusia şi Japonia s-au deteriorat de când a fost lansată invazia Ucrainei. Pare să fie prima dată când aceasta foloseşte un astfel de limbaj în aproape două decenii.

De asemenea, Ministerul japonez al Afacerilor Externe s-a referit la insulele pe care Rusia le numeşte Kurile de Sud ca fiind ,,Teritoriile nordice„, în raportul său diplomatic anual, publicat vineri.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

În raport, se precizează că Japonia consideră insulele drept ,,teritorii japoneze asupra cărora Japonia deţine drepturi suverane, dar care sunt, în prezent, ocupate ilegal de Rusia„.

Potrivit televiziunii publice japoneze NHK, țara nu s-a mai referit la insule ca fiind ,,ocupate ilegal” din 2003.

Teritoriile disputate au fost capturate de forţele sovietice după capitularea Japoniei în faţa forţelor aliate, în 1945

Dezacordul cu privire la cine are dreptul de proprietate asupra acestor insule a dus la una dintre cele mai vechi dispute teritoriale nerezolvate din lume, provocând fricţiuni între Japonia şi Rusia timp de decenii.

În 2019, liderii Rusiei şi Japoniei au declarat, în cadrul unei întâlniri la Moscova, că îşi menţin angajamentul de a semna, în cele din urmă, un tratat de pace, la zeci de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar că există, în continuare, divergenţe serioase cu privire la soarta grupului de insule din largul coastelor Japoniei.

Teritoriul disputat este format din patru insule separate: Iturup, Kunashir sau Kunashiri, Shikotan şi grupul de insule Habomai

Insulele au fost ocupate de forţele sovietice la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, când au fost expulzaţi până la 17.000 de cetăţeni japonezi. Aproximativ 19.000 de colonişti trăiesc în prezent pe insule, potrivit Stratfor.