• Aeronava chineză, un avion de recunoaștere Y-9, zbura într-un circuit dreptunghiular în largul părții estice a insulelor Danjo.
  • Ministerul japonez al Apărării a declarat că a trimis avioane de vânătoare ale Forțelor aeriene de autoapărare pentru a răspunde presupusei intruziuni.
  • Presupusa incursiune în spațiul aerian suveran aduce această tensiune la un nivel superior.

Japonia susține că un avion militar chinez de culegere de informații a intrat luni în spațiul său aerian teritorial în largul unor insule îndepărtate din Marea Chinei de Est, aceasta fiind prima dată când Tokyo a acuzat Forțele Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare de o încălcare a spațiului aerian și un nou iritant în relațiile înghețate dintre China și Japonia, scrie CNN.

O hartă publicată de Ministerul japonez al Apărării arată că aeronava chineză, un avion de recunoaștere Y-9, zbura într-un circuit dreptunghiular în largul părții estice a insulelor Danjo, când s-a îndreptat pentru scurt timp spre vest și a intrat în spațiul aerian teritorial al insulelor – care se întinde la 12 mile marine de coasta insulelor – pentru aproximativ două minute.

Ministerul japonez al Apărării a declarat că a trimis avioane de vânătoare ale Forțelor aeriene de autoapărare pentru a răspunde presupusei intruziuni, dar nu a fost raportată nicio confruntare cu avionul chinez.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT

Ministerul japonez de Externe a declarat că l-a convocat pe Shi Yong, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Chinei la Tokyo, „pentru a protesta extrem de sever și pentru a solicita cu fermitate prevenirea unei recidive”.

Conform Ministerului Apărării, armata japoneză trimite frecvent avioane de luptă pentru a se confrunta cu avioanele militare chineze care se apropie, dar nu au intrat în prealabil pe teritoriul său, făcând acest lucru de 479 de ori – mai mult de o dată pe zi – în ultimul an fiscal care s-a încheiat în aprilie.

Dar presupusa incursiune în spațiul aerian suveran aduce această tensiune la un nivel superior.

„În ultimii ani, activitățile militare ale Chinei în vecinătatea țării noastre au avut tendința de a se extinde și de a deveni din ce în ce mai active”, a declarat marți secretarul șef al cabinetului japonez, Yoshimasa Hayashi, în cadrul unei conferințe de presă.

„Invadarea spațiului aerian al țării noastre de către aeronave militare chineze nu este doar o încălcare gravă a suveranității țării noastre, ci și o amenințare la adresa siguranței noastre și este complet inacceptabilă”, a declarat Hayashi.

Citește și