• Flota de cinci nave rusești se află de o săptămână în apropierea insulelor japoneze, de la Hokkaido, în nord, până la Okinawa, în sud, a precizat ministerul într-un comunicat de presă.
  • Între timp, cel puțin două nave de război chineze și o navă de aprovizionare au fost observate marți în Insulele Izu, la aproximativ 500 de kilometri (310 mile) la sud de capitala Tokyo.
  • Una dintre aceste nave părea să fie Lhasa, un distrugător de rachete ghidate Type 55 și una dintre cele mai puternice nave de suprafață ale Chinei.

Cel puțin opt nave de război rusești și chinezești au fost observate în mările din apropierea Japoniei în această săptămână, un alt semn al presiunii aparente pe care cei doi parteneri o exercită asupra Tokyo, în contextul deteriorării relațiilor cu privire la Ucraina și, respectiv, Taiwan.

Ministerul japonez al Apărării a declarat marți că forțele sale au observat cinci nave de război rusești, conduse de un distrugător antisubmarin, navigând prin strâmtoarea Tsushima, care separă Japonia de Coreea de Sud, potrivit CNN.

Flota de cinci nave rusești se află de o săptămână în apropierea insulelor japoneze, de la Hokkaido, în nord, până la Okinawa, în sud, a precizat ministerul într-un comunicat de presă.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

Între timp, cel puțin două nave de război chineze și o navă de aprovizionare au fost observate marți în Insulele Izu, la aproximativ 500 de kilometri (310 mile) la sud de capitala Tokyo. Una dintre aceste nave părea să fie Lhasa, un distrugător de rachete ghidate Type 55 și una dintre cele mai puternice nave de suprafață ale Chinei.

Ministerul a declarat că acel grup operează în apele din apropierea Japoniei din 12 iunie. Aceasta este o demonstrație evidentă de forță atât din partea Rusiei, cât și a Chinei”, a declarat James Brown, profesor asociat de științe politice la Universitatea Temple din Tokyo.

Aceste activități reprezintă o îngrijorare majoră pentru Japonia. Nu în ultimul rând, urmărirea mișcărilor forțelor militare atât rusești, cât și chinezești reprezintă o presiune asupra resurselor Forțelor de autoapărare ale Japoniei.”

Nu a existat nicio afirmație din partea Tokyo că grupurile navale ruse și chineze își coordonează acțiunile, așa cum au făcut-o în octombrie anul trecut, când un total de 10 nave de război ruse și chineze au participat împreună la exerciții în care au înconjurat o mare parte din arhipelagul japonez.