Japonia va acorda Moldovei 27 de milioane de dolari în ajutor economic

August 10, 2022, Tokyo, Japan: Japanese Prime Minister Fumio Kishida speaks during a press conference at the prime minister's official residence in Tokyo. (Credit Image: © Rodrigo Reyes Marin/ZUMA Press Wire)

Prim-ministrul Fumio Kishida a promis sâmbătă un nou ajutor de 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, mulțumind țării pentru că a acceptat persoanele evacuate din Ucraina, țară afectată de război, a anunțat Ministerul japonez de Externe.

În cadrul unei întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Tokyo, Kishida a declarat că ajutorul, care sprijină domeniile sănătății, alimentației, energiei și genului, este menit să ușureze povara impusă țării de agresiunea militară a Rusiei, potrivit ministerului.

Numărul persoanelor strămutate din Ucraina este echivalent cu mai mult de 20% din populația Moldovei. Kishida a declarat că Japonia va lua în considerare cererea de ajutor financiar din partea Moldovei pe baza situației actuale din țara est-europeană.

Maia Sandu și-a exprimat recunoștința față de Kishida pentru asistența multisectorială acordată de Japonia țării sale de la independența acesteia față de fosta Uniune Sovietică în 1991 și a declarat că speră în continuarea investițiilor din partea companiilor japoneze, potrivit ministerului.

În cadrul unei întâlniri separate, Kishida și președintele Islandei, Gudni Johannesson, au făcut un schimb de opinii cu privire la criza din Ucraina și la situația din Asia de Est. Cei doi lideri au convenit să mențină ordinea internațională bazată pe reguli, într-o critică mascată la adresa invaziei Rusiei în Ucraina și a pretențiilor teritoriale asertive ale Chinei în mările Chinei de Est și de Sud.

Kishida a declarat că Japonia ar dori să continue cooperarea strânsă cu Islanda în ceea ce privește problemele arctice și utilizarea durabilă a resurselor marine vii, printre alte domenii. Maia Sandu și Johannesson au vizitat capitala japoneză cu ocazia Adunării Mondiale a Femeilor, o conferință internațională care promovează emanciparea femeilor și egalitatea de gen.

Exit mobile version