• La France Insoumise, partidul lui Jean-Luc Melenchon, a declanșat procedura constituțională de demitere a președintelui
  • LFI îi reproșează președintelui că nu a nominalizat-o pe Lucie Castets pentru funcția de prim ministru
  • Frontul Popular din care face parte LFI are majoritate în Biroul Adunării Naționale pentru a impune ordinea de zi
  • Melenchon, care a obtinut semnaturile comunistilor si ecologistilor are nevoie și de voturile socialiștilor care sunt rezervați față de acest demers

Procedura de destituire a lui Emmanuel Macron în funcția de președinte a fost declanșată de extrema stângă a lui Jean Luc Melenchon și se află pe ordinea de zi a Biroului Adunării Naționale, unde stânga are majoritate. Melenchon are însă nevoie de ajutorul aliaților lui….socialiștii.

Ce se poate întâmpla mâine în Biroul Adunării?

Într-adevăr, la alegerea reprezentanților în funcțiile de conducere ale Adunării Naționale, în iunie, stângă a obținut majoritatea (12 posturi din 22) în urma manevrelor care s-au făcut împreună cu partidele de centru pentru a împiedica Reuniunea Națională a Marinei Le Pen să acceadă la funcții de reponsabilitate. Este o capcană în care a căzut partidul președintelui Macron.

Cu această majoritate, stânga poate stabili ce se pune și ce nu pe orinea de zi, și asta este capital.
Însă Noul Front Popular începe să se fisureze, din cauza pozițiilor extremiste ale Nesupușilor iar socialiștii nu par prea ambalați de ideea de a da curs demersului de destituire a președintelui. S-au raliat însă ecologiștii și comuniștii.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Jean-Luc Mélenchon a cerut Partidului Socialist să facă posibilă moțiunea de demitere a lui Emmanuel Macron, a cărei admisibilitate trebuie examinată mâine de birou.
„Nu vă cerem să fiți de acord. Vă cerem să fiți de acord să treceți mai departe și să lăsați Comisia de Drept să rezolve singură”, a spus liderul LFI.

Care este procedura pentru demiterea președintelui și ce sanse are demersul lui Melenchon ?

Această procedură este făcută posibilă de articolul 68 din Constituție. Ea trebuie dezbătută în Comisia de de Drept a Adunării Naționale și dacă este considerată admisibilă, trebuie adoptată de către deputații reuniți într-o „Înalta Curte” cu o majoritate de două treimi înainte de a merge spre referendum.
În teorie, procedura este lungă și complicată. Însă nu trebuie să uitam că în Adunarea Națională, desi stânga are mai puțin de o treime din voturi, Macron are împotrivă lui două treimi din forțele reprezentate care, e drept, nu se înțeleg între ele. De asemenea, un sondaj de opinie arăta săptămâna trecuata că exista o majoritate – e drept foarte scurtă – de francezi care ar fi de acord cu destituirea sa.

Citește și