Jens Stoltenberg a acuzat Rusia de impunerea unui sistem autoritar asupra celorlalte state

Astăzi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Rusia de impunerea unui sistem autoritar asupra celorlalte state în cadrul Conferinţei pentru Securitate de la München.

Frica și panica se resimt puternic în estul Ucrainei. Evacuările începute încă de ieri din regiunea Donbas, continuă și astăzi. De această dată, civilii nu pleacă doar cu autobuzele ci și cu trenurile. Cei care sosesc din RPL și RPD fac un test PCR și sunt plasați în 13 corturi. Apoi, cei testați negativ se urcă în 5 autobuze și merg la sanatoriile din regiunea Rostov, iar cei care au un rezultat pozitiv sunt izolați.

În acest moment, în toate centrele de cazare temporară din regiune sunt în jur de1.700 de persoane, dintre care aproape jumătate sunt copii.

Primii care au plecat aseară din Donețk au fost copiii. Aproximativ 600 dintre ei au fost duși cu autobuzele spre regiunea Rostov din Rusia. Ei știu însă că merg într-o excursie și se bucură că scapă de bombardamente.

„Moscova încearcă să dea înapoi istoria. Și să-și recreeze sferele de influență. Vrea să limiteze dreptul NATO la apărare colectivă. Și cere ca noi să ne retragem toate forțele și infrastructura din țările care au aderat la NATO după căderea Zidului Berlinului. Dar permiteți-mi să fiu clar. Nu există membri NATO de primă clasă în vestul Alianței noastre. Și membri NATO de clasa a doua în est. Suntem cu toții aliați NATO. Și reprezentăm o singură unitate. Și vom face întotdeauna ceea ce este necesar pentru a ne proteja și apăra reciproc.

Moscova vrea, de asemenea, să refuze țărilor suverane dreptul de a-și alege propria cale. Și propriile acorduri de securitate. Pentru Ucraina – dar și pentru alte țări, cum ar fi Finlanda și Suedia.

Și, pentru prima dată, vedem acum Beijingul alăturându-se Moscovei în solicitarea adresată NATO de a nu mai admite noi membri. Este o încercare de a controla soarta națiunilor libere. De a rescrie regulamentul internațional. Și de a-și impune propriile modele autoritare de guvernare. Criza actuală demonstrează importanța relației transatlantice pentru securitatea europeană. Două războaie mondiale și Războiul Rece ne-au învățat că nu există o securitate reală în Europa fără o legătură transatlantică puternică” a declarat Stoltenberg sâmbătă în cadrul Conferinţei pentru Securitate de la München.

Ursula von der Leyen susține că există soluții în cazul în care Rusia ar opri furnizarea la gaz

Presiunile militare exercitate de Rusia asupra Ucrainei riscă să genereze modificarea sistemului internaţional de securitate, a afirmat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, în discursul rostit sâmbătă la Conferinţa pentru Securitate de la München.

Lumea asistă cu uimire la cea mai mare mobilizare de trupe din Europa de la încheierea Războiului Rece, iar evenimentele din aceste zile riscă să perturbe întreaga ordine internaţională„, a declarat Ursula von der Leyen, conform publicaţiei Der Spiegel, la Conferinţa pentru Securitate de la München.

Preşedintele Comisiei Europene a condamnat încercările Rusiei de subminare a arhitecturii de securitate a Europei prin presiuni militare exercitate asupra unui stat independent.

Ursula von der Leyen afirmă că Uniunea Europeană se va putea descurca pe termen scurt în situaţia în care Rusia ar opri furnizarea de gaz natural din cauza unui conflict cu Ucraina sau a impunerii de sancţiuni. „Vă pot spune că, în situaţia unei întreruperi totale a gazului de către Rusia, iarna aceasta vom fi în siguranţă”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 150.000 de militari la frontierele Ucrainei pentru o posibilă invazie. Administraţia de la Moscova susţine că nu pregăteşte niciun atac.

Exit mobile version