• Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat în funcție din 2014, nu dorește să își prelungească mandatul.
  • Mandatul norvegianului Jens Stoltenberg în calitate de secretar general al Alianței Atlantice urmează să se încheie în octombrie.
  • Primul șef al NATO care provine dintr-o țară de la granița cu Rusia, mandatul său a început pe fondul confruntărilor dintre Moscova și Kiev – deja la câteva luni după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Liderul în exercițiu al NATO, Jens Stoltenberg, nu intenționează să își prelungească mandatul pentru a patra oară și se așteaptă să fie înlocuit în octombrie, a anunțat duminică alianța militară, relatează presa franceză.

Un mandat deja prelungit de trei ori

Mandatul secretarului general Jens Stoltenberg a fost prelungit de trei ori și a servit în total aproape nouă ani” , a declarat o purtătoare de cuvânt a Alianței Atlantice.

„Mandatul secretarului general se încheie în luna octombrie a acestui an și nu are intenția de a solicita o nouă prelungire a mandatului său. „

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Fostul premier norvegian, în vârstă de 63 de ani, a preluat funcția la sediul NATO din Bruxelles la 1 octombrie 2014 și a supervizat alianța occidentală prin mai multe crize internaționale.

În timpul mandatului său, ultimul personal NATO și ultimele forțe americane au părăsit Afganistanul în august 2021, cu puțin timp înainte ca capitala Kabul să cadă în mâinile forțelor talibane victorioase, care și-au reînviat regimul islamist.

Stoltenberg a supervizat, de asemenea, răspunsul NATO la invazia Rusiei din februarie 2022 în Ucraina și la războiul în curs de desfășurare, cel mai brutal de pe teritoriul european din anii 1940 încoace.

El a fost un secretar general respectat și, în special, o punte de legătură între aliații europeni și Washington sub conducerea fostului președinte american Donald Trump, un critic frecvent al NATO.

Diplomați din mai mulți aliați ai NATO au speculat că mandatul lui Stoltenberg ar putea fi prelungit încă o dată până la summitul de anul viitor, care va marca 75 de ani de existență a alianței.

Însă, după o vizită la Washington săptămâna trecută, biroul său a anunțat că nu va solicita o nouă prelungire.