• Peste 250 de elefanți sunt amenințați de jihadiștii din Nigeria și de grupurile de refugiați
  • Elefanții le-au distrus terenurile agricole, singura lor sursă de hrană
  • Elefanții din nord-estul Nigeriei alcătuiesc una dintre ultimele turme de asemnea dimensiuni din vestul Africii

O turmă de sute de elefanți din nord-estul Nigeriei sunt sub amenințare grupurilor jihadiste și se află în conflict cu mii de refugiați cărora le-au distrus culturile înainte de recoltare, relatează The Guardian.

Peste 250 de elefanți s-au aventurat luna trecută din Ciad și Camerun în Kala-Balge, un district din statul Borno din Nigeria. Prezența numeroaselor sate în Borno a descurajat ani de zile apariția elefanțiilor. Dar revolta islamistă a Boko Haram în nord-estul Nigeriei, de mai bine de un deceniu, a forțat mulți săteni din Kala-Balge și din întreaga regiune să fugă în lagărele de refugiați sau în centrele urbane, lăsând o mare parte din întinderea rurală goală.

O populație de aproximativ 8.000 de persoane strămutate a rămas în Kala-Balge. Majoritatea locuiesc în tabere și au apărut îngrijorări din ce în ce mai mari cu privire la foamete. Babagana Shettima, un lider comunitar din Kala-Balge, a declarat că prezența elefanților a agravat situația în district.
„Situația elefanților de aici este foarte groaznică, ei chiar ne distrug terenurile agricole”, a spus el. „Oamenii de aici suferă deja, trăiesc în tabere sau în tufiș, trebuie să practice agricultura pentru a mânca și aceasta este singura sursă pentru hrana lor. Dacă elefanții le distrug, nu vor avea de mâncare.”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

El a spus că rezidenții și refugiații din Kala-Balge sunt nevoiți să meargă aproape 20 de km până la granița cu statul Camerun pentru a cumpăra alimente. „Luna trecută am primit ajutor alimentar de la guvern, dar a trebuit să vină cu elicopterul, deoarece drumurile sunt complet tăiate.”

Elefanții din nord-estul Nigeriei alcătuiesc una dintre ultimele turme de asemnea dimensiuni din vestul Africii. Înainte de sosirea turmei în octombrie, Nigeria estima că are o populație de elefanți de doar aproximativ 300, răspândită în grupuri mici în toată țara și extrem de vulnerabilă în fața braconajului.