• Carter a fost cel mai longeviv președinte american din istorie. Moartea sa vine la mai puțin de trei luni după ce a împlinit 100 de ani.
  • Carter a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002 pentru activitatea sa umanitară globală prin intermediul Centrului Carter.
  • Cariera politică a lui Carter a inclus funcțiile de senator al statului Georgia, guvernator și cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite.

Jimmy Carter, al 39-lea Președinte al SUA și câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 100 de ani, în reședința sa din Plains, Georgia, scrie Washington Post. Anunțul a fost făcut de fiul său.

Născut în Georgia în 1924, Jimmy Carter va rămâne în istorie drept cel mai longeviv președinte american. A murit la mai puțin de trei luni după ce a împlinit 100 de ani și la peste un an după ce Centrul Carter a anunțat că acesta a optat pentru îngrijiri paliative la domiciliu, alături de familie, în urma „unei serii de internări scurte în spital”.

Liderul democrat lasă în urmă o mare moștenire și patru copii care-i vor duce numele mai departe: John William „Jack” Carter, James E. „Chip” Carter III, Donnel Jeffrey „Jeff” Carter și Amy Carter.

Recomandări

SE NAȘTE GEN. BETA
SUNTEM ÎN SCHENGEN
HAPPY NEW(S) YEAR!
HAPPY NEW(S) YEAR!
PE AICI NU SE TRECE!
CUM ÎNCEPE 2025

Carter a avut o căsnicie de peste 75 de ani cu fosta Primă Doamnă Rosalynn Carter, care a decedat în noiembrie 2023, la vârsta de 96 de ani.

După mandatul său la Casa Albă, Carter și-a îndreptat atenția către educație. Carter a devenit profesor la Universitatea Emory din Atlanta în anii 1980, înființând Centrul Carter și scriind peste 30 de cărți de-a lungul vieții sale.

Carter a fost recunoscut pentru compasiunea sa în carieră și dincolo de ea. După ce a părăsit președinția, el și soția sa au încercat să creeze o viață mai bună pentru oameni nu doar în SUA, ci în întreaga lume, prin intermediul Centrului Carter. Această activitate a fost recunoscută în 2002, când a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Mai mult, Carter este adesea amintit pentru contribuțiile sale la începutul mișcării pentru energie curată. În timpul președinției sale, Carter a creat Departamentul Energiei și a introdus stimulente fiscale pentru izolarea energetică a locuințelor și pentru instalarea panourilor solare.

Jimmy Carter a renunțat la drepturile SUA asupra canalului Panama, pe care Donald Trump îl revendică acum din nou pentru America.

Citește și