• Joe Biden a susținut joi prima sa conferință de presă din funcția de președinte al SUA.
  • El a răspuns întrebărilor legate de drepturile de vot, politica externă, migrație și planurile sale pentru 2024.

Presa din SUA a avut, pentru prima dată de când a preluat mandatul de președinte, ocazia să-i pună întrebări președintelui Joe Biden. Jurnaliștii au primit răspunsuri la întrebări ce au atins o paletă largă de probleme, de la migrație, politica externă, drepturile de vot, pandemia de COVID-19 și planurile lui Joe Biden pentru 2024.

Business Insider a identificat șapte aspecte „cheie” din prima conferință de presă a lui Biden în calitate de președinte.

Biden intenționează să candideze din nou în 2024

Joe Biden a anunțat că va candida din nou în 2024, tot în tandem cu vicepreședintele Kamala Harris.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Răspunsul este da, planul meu este să candidez pentru realegere”, a spus Biden, înainte de a adăuga că nu poate ști cu siguranță.

Președintele în funcție a râs de posibilitatea ideii de a-l înfrunta tot pe Donald Trump în 2024: „Nu am idee dacă va exista un partid republican”, a spus el.

Biden anunță un obiectiv îndrăzneț: 200 de milioane de vaccinări în primele 100 de zile de mandat

Joe Biden a stabilit un nou obiectiv: acela ca Statele Unite să administreze 200 de milioane de doze de vaccin COVID-19 până la a 100-a sa zi de mandat.

Inițial, președintele anunțase că obiectivul este atingerea pragului de 100 de milioane de vaccinări în acest interval de timp, dar SUA a depășit această etapă săptămâna trecută, atingând 133 de milioane de doze administrate în ziua primei conferințe de presă a lui Joe Biden.

În prezent se administrează aproximativ 2,5 milioane de doze pe zi și, dacă se păstrează acest ritm, Biden este pe cale să-și îndeplinească noul obiectiv până pe 30 aprilie, cea de-a 100-a zi de mandat.

Peste 100 de milioane de americani au primit cecurile pentru diminuarea efectelor pandemiei

Biden a spus că până acum au fost trimise peste 100 de milioane de cecuri în valoare de 1.400 de dolari cetățenilor americani. Cecurile au fost incluse în pachetul de „salvare”, de diminuare a efectelor coronavirusului, de 1,9 trilioane de dolari, cunoscut sub numele de American Rescue Plan, pe care l-a semnat la începutul lunii.

Alte milioane de americani își vor primi banii foarte curând”, a adăugat el.

Creșterea numărului migranților la frontiera SUA-Mexic

Președintele SUA susține că creșterea nu se datorează faptului că poate fi considerat mai primitor pentru imigranți decât fostul președinte Donald Trump, ci „din cauza vremii”. De asemenea, Biden a dat vina pe politicile de imigrație impuse de Trump și pe condițiile cumplite de viață ale țărilor de origine de care oamenii fug.

Îmi place să cred că este pentru că sunt un tip drăguț, dar nu este asta cauza, s-a întâmplat în fiecare an acest lucru”, a spus Biden. „Motivul pentru care vin este momentul în care pot călători cu cea mai mică probabilitate de a muri din cauza căldurii din deșert”, a completat președintele SUA.

Biden: Eforturile republicanilor de a restricționa înregistrarea voturilor sunt „bolnave” și „ne-americane”

Biden a numit zecile de proiecte de lege conduse de republicani care ar restricționa votul care circulă în prezent în legislatura statului drept „disprețuitoare”, „bolnavă” și „ne-americană”.

Președintele a declarat că scopul său este ca Congresul să aprobe Legea pentru popor, un proiect de lege al democrați dedicat reformei drepturilor de vot, care a fost adoptat de Parlament pe 3 martie.

Biden „nu-și poate imagina” că trupele americane vor mai fi în Afganistan anul viitor

Reporterii l-au întrebat pe președintele american dacă administrația va respecta termenul limită de 1 mai stabilit de acesta în timpul campaniei pentru retragerea trupelor americane din Afganistan.

Vom pleca”, a spus Biden. „Întrebarea este când vom pleca”. Întrebat dacă se așteaptă ca trupele americane să fie în Afganistan anul viitor, el a spus: „Nu-mi pot imagina așa ceva”.

Joe Biden: Dacă Phenianul va continua cu testele de rachete balistice, vom răspunde în consecință

Președintele Biden spune că Statele Unite vor „răspunde în consecință” dacă Phenianul va continua să intensifice tensiunile prin testarea de rachete balistice. Declarația a fost făcută de președintele american în cadrul primei sale conferințe de presă susținută de la preluarea mandatului prezidențial din ianuarie. 

Ne consultăm cu aliaţii şi partenerii noştri şi vor exista răspunsuri dacă aleg să escaladeze. Vom răspunde în consecinţă”, a spus Joe Biden, răspunzând la o întrebare legată de cel mai nou test balistic efectuat de Coreea de Nord.

Sunt pregătit şi pentru o formă de diplomaţie, dar trebuie să fie condiţionată de rezultatul final al denuclearizării”, a continuat el. La întrebarea unui jurnalist dacă problema nord-coreeană este „principalul său obiectiv de politică externă”, Biden a răspuns: „Da”.