- Summitul celor 50 de țări care sprijină Ucraina va avea loc în octombrie, cu o lună înaintea alegerilor din SUA.
- Sondajele arată o diferență de 1% între Harris și Trump în cursa electorală din SUA.
- Biden a promis Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune, dar fără permisiunea de a le lansa în Rusia.
Președintele american Joe Biden a convocat un summit la nivel înalt în Germania luna viitoare. Tema reuniunii va fi coordonarea eforturilor a 50 de țări pentru sprijinirea Ucrainei. Biden a făcut și anunțuri privind livrările de arme Ucrainei în viitorul apropiat.
Advertisment
Biden nu a motivat organizarea summitului, totuși, de ce acum?
Biden nu a motivat organizarea summit-ului, însă acum sunt mai multe motive pentru aceasta. Pe de o parte, apropierea alegerilor din Statele Unite, care vor avea loc în noiembrie, este foarte importantă. Diferența în sondajele de opinie dintre Kamala Harris și Donald Trump este foarte mică, practic de 1%, deci toate posibilitățile sunt deschise în privința câștigătorului. În cazul Kamalei Harris, lucrurile sunt relativ clare, ea venind din guvernul lui Joe Biden.
Deci, politica de sprijinire a Ucrainei este destul de clară și evidentă, iar șansele ca aceasta să se schimbe sub Kamala Harris sunt reduse. Cu Trump, lucrurile sunt mai complicate. Deși nu a respins explicit sprijinul pentru Ucraina în cazul în care ar reveni la putere, declarațiile sale indică faptul că ar putea limita ajutoarele pentru Ucraina. Astfel, Joe Biden ar dori să limiteze cât mai mult aria de manevră a lui Donald Trump în eventualitatea în care acesta ar câștiga alegerile.
Recomandări
Al doilea element este reprezentat de declarațiile recente ale lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a afirmat că Rusia nu poate fi niciodată forțată să accepte pacea. Acest lucru sugerează un refuz și o distanțare a Rusiei de orice posibilitate de pace cu Ucraina.
Biden a anunțat și livrări de arme Ucrainei. S-a schimbat ceva în contextul permisiunilor de folosire a acestora?
Răspunsul scurt este nu. El a declarat că va trimite rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a se putea apăra, dar nu a menționat o schimbare de politică a lui Biden. Din acest punct de vedere, este puțin probabil că va permite Ucrainei să folosească aceste rachete pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei, la o distanță mai mare de graniță. Totuși, a fost deja dată permisiunea pentru obiective din imediata vecinătate a graniței ruso-ucrainene.
Citește și
- (P) Cum să construiești un portofoliu de investiții folosind salariul tău
- Noaptea trecută, locuitorii din Tulcea au fost treziți de Ro-Alert. MApN confirmă prezența unor drone rusești pe teritoriul României
- Klaus Iohannis va putea candida la alegerile parlamentare din decembrie. Care este condiția impusă de BEC
Partenerii noștri