• Joe Biden a venit la București în vizite oficiale și neoficiale.
  • Și băieții lui Biden, Beau și Hunter, au fost în România.
  • Mark Gitenstein: Românii trebuie să preia mesajul lui Obama „Yes, we can!”.
  • Gitenstein face parte din comitetul de tranziție a lui Joe Biden
  • Victoria Nuland este adjunct al Secretarului de Stat al SUA pe Europa și Eurasia.
  • Philip Gordon face parte și din comitetul de tranziție Joe Biden – Kamala Harris.
  • Gordon este consilierul adjunct pe securitate națională al vicepreședintelui SUA.

Să știi că se poate și din a treia încercare. După ce-a avut două tentative, în 1998 și 2008, să ajungă președinte al Americii, astăzi, Joe Biden își începe mandatul de președinte al lumii libere. O face la 78 de ani, depășind recordul de vârstă al lui Ronald Reagan.

Este al 46-lea președinte al Statelor Unite, după ce timp de 8 ani a fost mâna dreaptă a lui Barack Obama, ca al 47-lea vicepreședinte al SUA.

Politician pur sânge, Biden a jucat jumătate de secol pe scena politică din Washington. Este un vechi prieten al României, au venit la București și el și băieții lui de mai multe ori, iar Biden s-a întâlnit cu aproape toți politicienii importanți ai României. Încă de acum 22 de ani Joe Biden transmitea României că va adera curând la NATO.

„Ce putem face noi pentru Europa Centrală? Acum vorbim despre ce putem face noi împreună cu Europa Centrală. Și nimeni n-a fost un partener mai bun pentru noi decât Guvernul vostru, în România. Vorbesc foarte sincer”, spunea Joe Biden.


Odată cu instalarea lui Biden, să știi că în poziții cheie în administrația americană se întorc și alți prieteni ai României. Mark Gitenstein, cel care a fost ambasadorul SUA la București până în 2012, este chiar cel mai bun prieten al lui Biden. De anul trecut, Gitenstein face parte din echipa de tranziție a noului președinte al Americii, iar în Washington este văzut ca un „secret power broker”. Uite ce declarație făcea Joe Biden la București,
care acum este preluată de presa americană:

„După părerea mea, am trimis cel mai bun om la București. Domnul ambasador este un prieten drag. Ne-am crescut copiii împreună, soțiile noastre sunt prietene, nepoții se cunosc şi familia Gitenstein sunt aproape ca o familie pentru noi. Vă asigur că Mark este o persoană pe care o cunosc, cu care am lucrat timp de 30 de ani, este o persoană care are acces direct la mine. Cred că v-aţi dat seama de acest lucru, pentru că de câte ori îl sunați și vorbiți cu el, imediat el mă sună pe mine.”

Una dintre problemele cu românii este: „Asta este viața!” Nimeni nu se poate schimba, totul va fi la fel. Și știi, am spus, cred că aveți nevoie mai mult de îndemnul lui Obama: Yes, we can! Și am râs cu Mircea Geoană despre asta, dar am văzut schimbări importante în această privință în ultimii 10 ani, în bine. Nu știu, ceea ce am apreciat mereu la români și aș vrea să vedem mai mult în SUA este aprecierea cu privire la istoria ei și oamenii cu care am discutat și pe care îi admir în România, apreciau cu adevărat valorile democrației și statului de drept.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI


Și Victoria Nuland a revenit în vârful administrației americane odată cu instalarea lui Biden. Și ea este o bună cunoscătoare a României. A făcut multe vizite la București iar de câteva zile Biden a numit-o al treilea cel mai important oficial al Departamentului de stat al Americii. Face acum echipă cu șeful diplimației americane, Antony Blinken.

Uite, îți arăt acum un alt om important care pe vremea lui Obama s-a ocupat de Orientul Mijlociu, zona Golfului, Nordul Africii, Eurasia, Europa și… România. Pe Philip Gordon îl cunoști de la suspendarea lui Băsescu din 2012. A fost trimis special al Casei Albe în România. De 4 zile este chiar consilierul adjunct pe securitate națională al vicepreședintelui Kamala Harris.