• Acesta susține că Putin ar putea ordona un atac al Kievului, punând în pericol viața a aproximativ trei milioane de persoane.
  • Joe Biden acuză de dezinformare și de punerea la cale a unor pretexte prin care Ucraina sa înceapă atacarea Rusiei.
  • Preşedintele SUA a denunţat numeroasele încălcări ale armistiţiului în estul Ucrainei, atribuindu-le „combatanţilor susţinuţi de Rusia„, „care încearcă să provoace Ucraina„.

În urma tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, care au crescut foarte mult, Joe Biden face noi afirmații. Acesta susține că Putin ar putea ordona un atac al Kievului, punând în pericol viața a aproximativ trei milioane de persoane.

Joe Biden acuză de dezinformare și de punerea la cale a unor pretexte prin care Ucraina sa înceapă atacarea Rusiei. Mai mult decât atât, acesta a mai declarat că SUA vor acționa direct proporțional cu acțiunile Rusiei.

Am discutat cu liderii ţărilor aliate din cadrul NATO (…) despre ceea ce urmează să se întâmple în Ucraina, cel mai probabil în următoarele zile, pentru a ne asigura că rămânem sincronizaţi în Uniunea Europeană şi NATO.

Recomandări

SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN CHINA
A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES

În pofida eforturilor Rusiei de a ne diviza pe plan intern şi în străinătate, pot afirma că acest lucru nu s-a întâmplat. Mesajul central al conversaţiilor a fost unul al determinării şi unităţii„, a declarat Joseph Biden după ce a discutat prin videoconferinţă cu liderii Canadei, Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Italiei, României, Poloniei, Uniunii Europene şi NATO.

Preşedintele SUA a denunţat numeroasele încălcări ale armistiţiului în estul Ucrainei, atribuindu-le „combatanţilor susţinuţi de Rusia„, „care încearcă să provoace Ucraina„. „Spre exemplu, atacarea cu obuze a unei grădiniţe din Donbas, un incident pe care Rusia l-a atribuit în mod fals Ucrainei şi continuăm să observăm dezinformare, prezentată publicului rus, inclusiv afirmaţii ale separatiştilor proruşi care pretind că Ucraina vrea să lanseze un atac masiv în Donbas.

Pur şi simplu, nu există dovezi în acest sens şi este sfidată logica de bază, afirmându-se că ucrainenii, în acest moment, cu peste 150.000 de militari la frontiere, ar amplifica un conflict care durează de mulţi ani. Presa de stat din Rusia continuă să difuzeze acuzaţii false privind un genocid fals în Donbas şi să insiste că Ucraina ar vrea să atace Rusia. Toate aceste lucruri se înscriu într-un model care a mai fost folosit de Rusia, având rolul de a crea o justificare falsă pentru a ataca Ucraina„, a afirmat preşedintele SUA.

Avem motive să credem că Rusia intenţionează să atace Ucraina, în următoarea săptămână, în următoarele zile. Credem că vor ataca oraşul Kiev, capitala Ucrainei, un oraş cu 2,8 milioane de oameni nevinovaţi. Prezentăm, în mod repetat, planurile Rusiei, nu pentru că vrem noi un conflict, ci pentru că vrem să eliminăm toate motivele pe care Rusia le-ar putea invoca, pentru a justifica o invazie în Ucraina şi pentru a împiedica acest lucru.

Să nu aveţi nicio iluzie: în cazul în care Rusia urmează acest plan, va fi responsabilă de un război al opţiunii, catastrofal şi care nu este necesar. Statele Unite şi aliaţii sunt pregătiţi să apere fiecare centimetru de teritoriu al NATO de orice ameninţare la adresa securităţii noastre„, a subliniat Biden. Acesta a mai precizat că Washingtonul şi aliaţii nu vor trimite trupe combatante în Ucraina. Cu toate acestea, vor continua să ofere asistenţă poporului ucrainean.

Statele Unite şi aliaţii vor susţine poporul ucrainean şi vor trage la răspundere Rusia pentru acţiunile sale. Occidentul este unit şi determinat. Suntem pregătiţi să impunem sancţiuni severe asupra Rusiei dacă invadează din nou Ucraina. Dar o spun din nou: Rusia poate încă să opteze pentru diplomaţie. Nu este prea târziu să reducă tensiunile şi să revină la masa negocierilor„, a continuat liderul de la Casa Albă.

Joseph Biden a avertizat că întâlnirea secretarului de Stat american, Antony Blinken, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, programată săptămâna viitoare, nu va mai avea loc dacă Rusia atacă Ucraina. „Ar însemna că Rusia a trântit uşa în faţa diplomaţiei, alegând un război, şi vor plăti un preţ extrem de mare pentru acest lucru. Nu va fi vorba doar despre sancţiunile pe care le vom impune Rusiei, ci va fi vorba de furia întregii lumi”, a avertizat Joe Biden.