• Alte țări din UE, inclusiv Olanda, nu au dat încă un răspuns definitiv cu privire la faptul că vor trimite sau nu avioane de luptă.
  • Polonia a indicat că ar fi pregătită să furnizeze avioane de vânătoare în coordonare cu NATO.
  • Biden a respins în repetate rânduri cererile Ucrainei pentru aceste avioane.

Președintele SUA, Joe Biden, a exclus trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina, în ciuda unor noi apeluri din partea oficialilor ucraineni pentru sprijin aerian. Întrebat luni de un reporter dacă SUA vor furniza avioanele, Biden a răspuns simplu nu”.

Comentariul său vine la o zi după ce liderul Germaniei a exclus, de asemenea, trimiterea de avioane de luptă. Ucraina a declarat că are nevoie de avioane pentru a prelua controlul asupra spațiului său aerian în războiul pe care îl poartă cu Rusia.

F-16 Fighting Falcons sunt considerate pe scară largă unul dintre cele mai fiabile avioane de luptă din lume și sunt folosite de alte țări, precum Belgia și Pakistan. Acestea ar reprezenta un upgrade semnificativ față de avioanele de luptă din epoca sovietică pe care le folosește în prezent Ucraina, care au fost fabricate înainte ca țara să își declare independența față de URSS, în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Cu toate acestea, Biden a respins în repetate rânduri cererile Ucrainei pentru aceste avioane, concentrându-se în schimb pe furnizarea de sprijin militar în alte domenii. Săptămâna trecută, SUA au anunțat că vor furniza Kievului 31 de tancuri Abrams, iar Marea Britanie și Germania au promis, de asemenea, un sprijin similar.

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Andrii Melnyk, a salutat acest anunț, dar a cerut aliaților crearea unei coaliții de avioane de luptă” care să furnizeze Ucrainei și avioane Eurofighter, Tornados, Rafales franceze și Gripen suedeze. Într-un interviu acordat duminică, cancelarul german a declarat că pare frivol” să se discute despre trimiterea altor ajutoare militare Ucrainei când tocmai se angajase să trimită Leopard 2.

Olaf Scholz a reiterat, de asemenea, pentru ziarul german Tagesspiegel că alianța militară NATO nu se află în război cu Rusia și că nu va permite o astfel de escaladare”. Moscova a acuzat NATO că este un agresor prin procură, iar membrii alianței, inclusiv SUA și Germania, au fost reticenți în a trimite ajutor militar care ar putea duce la escaladarea conflictului.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a reluat luni acest sentiment – spunând că, deși nimic nu este exclus” când vine vorba de acordarea de sprijin Ucrainei, acesta nu trebuie nici să inflameze și mai mult situația, nici să limiteze capacitatea Franței de a se apăra.

Alte țări din UE, inclusiv Olanda, nu au dat încă un răspuns definitiv cu privire la faptul că vor trimite sau nu avioane de luptă. Cu toate acestea, Polonia a indicat că ar fi pregătită să furnizeze avioane de vânătoare în coordonare cu NATO.