Preşedintele american, Joseph Biden, i-a oferit asigurări, miercuri, omologului său din Franţa, Emmanuel Macron, privind menţinerea angajamentelor Statelor Unite faţă de aliaţii europeni, iar cei doi lideri au convenit să se întâlnească la sfârşitul lunii octombrie, anunţă Casa Albă.
Advertisment
„Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, au vorbit miercuri, 22 septembrie, la iniţiativa liderului SUA, pentru a evalua implicaţiile anunţului din 15 septembrie. Cei doi lideri au fost de acord că situaţia ar fi necesitat consultări deschise între aliaţi pe teme de interes strategic pentru Franţa şi pentru aliaţii noştri europeni. Preşedintele Biden a transmis angajamentul său activ în această privinţă”, anunţă Preşedinţia SUA, într-un comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.
„Cei doi lideri au decis să iniţieze un proces de consultări profunde, în scopul creării condiţiilor pentru asigurarea încrederii şi pentru formularea de măsuri concrete în sensul obiectivelor comune. Se vor întâlni în Europa la sfârşitul lunii octombrie pentru a obţine înţelegeri comune şi pentru a menţine ritmul acestui proces. Preşedintele Emmanuel Macron a decis că ambasadorul francez va reveni la Washington săptămâna viitoare. Apoi, el va iniţia consultări intense cu oficiali americani de rang înalt”, precizează Casa Albă.
Recomandări
Preşedintele Emmanuel Macron a dispus rechemarea pentru consultări a ambasadorilor Franţei de la Washington şi Canberra pe fondul nemulţumirii profunde faţă de parteneriatul de securitate dintre Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS).
„Preşedintele Biden reafirmă importanţa strategică a implicării franceze şi europene în regiunea Indo-Pacifică, inclusiv în cadrul recent-publicatei strategii a Uniunii Europene pentru zona Indo-Pacifică. De asemenea, Statele Unite recunosc importanţa unei apărări europene mai puternice şi cu mai multe capabilităţi, care să contribuie în mod pozitiv la securitatea transatlantică şi mondială şi care să fie complementară Alianţei Nord-Atlantice”, continuă Preşedinţia SUA.
„În cadrul acţiunilor comune pentru combaterea terorismului, Statele Unite asumă angajamentul de consolidare a susţinerii pentru operaţiunile antiteroriste efectuate în zona Sahel de statele europene”, subliniază Casa Albă.
Franţa a denunţat lipsa dialogului politic în cadrul NATO, în contextul crizei generate de Parteneriatul AUKUS. Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare. Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze.
Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe de la Paris, a semnalat că Franţa intenţionează să propună reconfigurarea Alianţei Nord-Atlantice. „NATO a iniţiat un proces de reflecţie, la cererea preşedintelui Franţei, asupra bazelor Alianţei. Viitorul summit NATO va avea loc la Madrid şi va fi stabilită o nouă concepţie strategică. Iar ce se va întâmpla va fi în funcţie de această concepţie. Dar, în acelaşi timp, Europa se va dota cu propria direcţie strategică, iar acest lucru va fi responsabilitatea Franţei în primul semestru din 2022”, a subliniat Jean-Yves Le Drian. Franţa va exercita Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru din 2022.
La rândul său, Uniunea Europeană a semnalat, în contextul recentelor dispute cu SUA, că va accelera eforturile pentru consolidarea autonomiei strategice.
Partenerii noștri