- Joe Biden a interzis forajele offshore pe 253 de milioane de hectare de ape, protejând coastele Atlanticului, Pacificului, Golful Mexic și Marea Bering.
- Grupurile de mediu au salutat decizia, în timp ce industria petrolieră o critică pentru impactul asupra securității energetice.
- Trump intenționează să conteste măsura, dar legea împiedică revocarea protecțiilor anterioare.
Președintele american, Joe Biden, a anunțat o interdicție privind noile foraje petroliere și de gaze offshore de-a lungul majorității coastelor Statelor Unite, cu doar câteva săptămâni înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
Advertisment
Interdicția acoperă întreaga coastă atlantică, Golful Mexic de est, coasta Pacificului din dreptul Californiei, Oregonului și statului Washington, precum și o secțiune din Marea Bering din Alaska, scrie BBC.
Joe Biden a declarat: „Decizia mea reflectă ceva ce comunitățile de coastă, afacerile și cei care vizitează plajele noastre știu de mult timp: forajul în aceste zone poate provoca daune ireversibile locurilor pe care le prețuim și nu este necesar pentru a ne satisface nevoile energetice. Nu merită riscul”.
Recomandări
Aceasta este ultima dintre măsurile de politică climatică luate de administrația Biden înainte de sfârșitul mandatului său. Trump a promis să anuleze politicile de conservare și schimbare climatică ale lui Biden după ce va fi învestit din nou președinte pe 20 ianuarie.
Totuși, interdicția introdusă de Biden nu are un termen de expirare, ceea ce ar putea face dificilă revocarea ei. Administrația Biden a invocat Legea Platoului Continental Exterior din 1953, care permite președinților să retragă anumite zone de la concesionarea pentru minerit și foraj. Potrivit unei hotărâri din 2019, legea nu permite însă revocarea interdicțiilor impuse anterior.
În 2020, Trump a folosit aceeași lege pentru a proteja apele din apropierea Floridei, măsură care urma să expire în 2032. Decizia lui Biden extinde această protecție fără un termen limită. Grupurile de mediu au salutat măsura. Joseph Gordon, reprezentant al organizației de conservare Oceana, a declarat: „Aceasta este o victorie epică pentru oceane. Comunitățile noastre de coastă sunt acum protejate pentru generațiile viitoare”.
În schimb, industria petrolieră a criticat decizia, avertizând asupra impactului asupra securității energetice a SUA. Mike Sommers, președintele American Petroleum Institute, a spus: „Solicităm factorilor de decizie să folosească toate instrumentele disponibile pentru a inversa această decizie motivată politic și pentru a restabili o abordare pro-americană a leasingului federal”.
Interdicția lui Biden acoperă peste 253 de milioane de hectare de ape. Agenția Internațională pentru Energie estimează că cererea globală de petrol și gaze trebuie să scadă cu 5% anual pentru a limita creșterea temperaturilor globale la 1,5°C, un obiectiv esențial pentru evitarea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
Trump intenționează să conteste decizia în instanță, un verdict final fiind posibil la Curtea Supremă, unde majoritatea judecătorilor sunt republicani.
Citește și
- EXCLUSIV/ Gândurile lui Cristoiu, LIVE, de la ora 22.00, la Aleph News
- Zelenski îi propune lui Trump ca Ucraina să cumpere arme americane în schimbul a 300 de miliarde de dolari din activele ruseşti îngheţate
- Ion Cristoiu: Arghezi despre viaţa politică de la noi: „O eprubetă închisă cu dop”
Partenerii noștri